Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettet kan sprekke med 60 milliarder kroner

Med dagens oljepris brister forutsetningene som ligger til grunn for statsbudsjettet. Det kan gi store trekk på oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Statsbudsjettet for 2016, som regjeringen la frem 7. oktober, forutsetter en oljepris på 440 kroner fatet. Det skal gi staten en «netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet» på 204 milliarder kroner, skriver Finansavisen i dag.

Men i går var oljeprisen 310 kroner, hele 130 kroner lavere - torsdag ligger den på 290 kroner, hele 150 kroner lavere.

Det får en betydelig negativ effekt på statens oljeinntekter. Med gårsdagens oljepris ligger det an til et inntektsbortfall for staten på 58 milliarder kroner. Med dagens er det 60 milliarder.

Blir oljeprisen liggende på gårsdagens nivå, vil statens netto petroleumsinntekter havne på 146 milliarder kroner, ikke 204 milliarder slik budsjettet forutsetter, slår avisen fast.

Og det blir naturlig nok enda verre dersom oljeprisen blir liggende på dagens nivå, eller kanskje til og med faller ned på 20-tallet, slik blant annet Goldman Sachs fryktet allerede i september i fjor, og gjentok flere ganger utover høsten.

Stort trekk på Oljefondet Regjeringen legger opp til å bruke 209 milliarder oljekroner i 2016. Det skal finansiere 17 prosent av utgiftssiden. Andelen oljepengefinansiering av budsjettet har således doblet seg siden 2011.

For første gang siden Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, ble etablert for 20 år siden, er det slutt på tilførslene.

Regjeringen har følgende alternativer for å kompensere for inntektsbortfallet; kutte utgifter, øke inntekter gjennom skatteøkninger, låne penger eller ta penger ut av Oljefondet.

Velger de siste alternativ, ligger det an til et uttak på 63 milliarder kroner, ikke fem milliarder, slik budsjettet skisserer, skriver Finansavisen.

- Regjeringen bør ikke stramme inn en krone, men ta pengene fra Oljefondet, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Han viser også til at med det scenariet SSB tegnet i dokumentet «En dyster økonomisk fremtid?» den 29. oktober i fjor, sprenger vi handlingsregelen før 2022.

ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener at regjeringen ikke bør stramme inn en krone på budsjettet selv om oljeinntektene stuper. Foto: Jon Frafjord / Finansavisen
ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener at regjeringen ikke bør stramme inn en krone på budsjettet selv om oljeinntektene stuper. Foto: Jon Frafjord / Finansavisen Vis mer

- Det viser den langsiktige utfordringen vi har, og der har vi ikke hatt høyde for asyltilstrømningen, legger han til overfor avisen.

Han understreker også at forutsetningene i det scenariet er en oljepris opp mot 60 dollar fatet, rundt 450 til 500 kroner, og vesentlig høyere enn dagens pris.

Les også: Ser oljeprisen på 25 dollar

Verre i 2017 Finansdepartementet forutsetter også en oljepris på 440 kroner i 2017, som legges til grunn for anslåtte oljeinntekter på 199 milliarder.

Dersom valgårets budsjett ellers blir det samme som i 2016, ligger det an til et inntektsbortfall på mer enn 100 milliarder kroner, som skyldes direkte og sekundære effekter, skriver Finansavisen.

Oljefondet er i dag på 7330 milliarder kroner. Regjeringen har forutsatt at oljefondet ved utgangen av 2015 skulle være på 7025 milliarder og at det ved utgangen av inneværende år vil være på 7449 milliarder kroner.

Flere økonominyheter Oljeprisen raser ENDA lenger nedover
Bakgrunn: Derfor stuper Kina-børsene
Hermanrud: Dette er aksjen jeg vil satse på i 2016

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media