Budsjettet klart i november

Hvem som må tåle de største kuttene, og hvem som kan glede seg mest i 2001, blir først avklart i november. Da er Stortingets finanskomité ferdig med sin innstilling til statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderparti-regjeringen må bruke høsten til å forhandle fram et flertall for statsbudsjettet. De vil først henvende seg til sentrumspartiene.

Problemet for sentrumspartiene er at de ønsker flere utgifter og færre inntekter enn regjeringen legger opp til.

Men samtidig har stortingspolitikerne liten frihet. Ifølge Aftenposten er 9 av 10 budsjettkroner bundet opp av blant annet folketrygden, lønns- og driftskostnader og overføringer til kommunene.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling første helg i november. Det er da det avgjøres om det blir et forhandlingsresultat. Blir det det, faller de endelige postene på plass i sene nattetimer, på overtid, som god forhandlingsskikk tilsier.

Det er ikke usannsynlig at det blir brudd i forhandlingene som skal føres med sentrumspartiene. Da må regjeringen henvende seg til Høyre og Fremskrittspartiet i en - sannsynligvis - like forgjeves runde. Igjen er det så sannsynlig at de går nye forhandlingsrunder med sentrum.

Da er det alvor. Da står det om regjeringens liv.

(NTB)

LANG KAMP: I dag kom finansministeren med sitt budsjett-forslag. Først i november blir det vedtatt - hvis Stortings-flertallet vil.