<strong>TAPER OG VINNER:</strong> Kunnskapsdepartementet er det departementet som går mest tilbake i neste års budsjett. Justissektoren derimot rustes kraftig opp, og får 10 prosent mer å rutte med. Foto: Scanpix/Anita Arntzen/Dagbladet
TAPER OG VINNER: Kunnskapsdepartementet er det departementet som går mest tilbake i neste års budsjett. Justissektoren derimot rustes kraftig opp, og får 10 prosent mer å rutte med. Foto: Scanpix/Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

Budsjettets taper og vinner

Politi og justis er vinneren, mens skole og Kristin Halvorsens departement er budsjettets taper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Valgforsker Frank Aarebrot og opposisjonspartiene mener kunnskapsdepartementet er budsjettets taper:

- Umiddelbart synes jeg det er lite med en økning på 1,4 prosent til grunnskole og videreregående. Høyere utdanning fikk omtrent 3, 9 prosent i økning, og dette er lite, men ikke oppsiktsvekkenede, sier Aarebrot til Dagbladet.

Kunnskapsdepartementet er uenig i at de er budsjettets taper:

- Den nominelle økningen på KDs budsjett isolert sett er på 4,4 prosent før lånetransaksjoner. Dette er likevel et for lavt tall, fordi KDs satsinger på områdene skole og barnehage kommer ikke frem som en økning på KDs budsjett. Dette vil fremkomme som en økning på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett. Dette gjelder for eksempel makspris i barnehagen, valgfag og likeverdig behandling av ikke-kommunale barnehager, sier Roger Sandum, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Svikter forskning En som er skuffet over årets budsjett, er Andreas Borud, leder for Elevorganisasjonen.

- Selv i trange tider lønner det seg å satse på utdanning, derfor hadde vi forventninger om et bedre budsjett, sier han til Dagbladet.

- Vi har tidligere år sett satsninger for å heve kvaliteten på grunnskolen og på videregående skole, det ser vi ikke i år. Det er bare gamle tiltak som blir videreført. Det er lite friske midler på årets budsjett, sier Borud til Dagbladet.
 
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2012 gir tilnærmet nullvekst for forskningen, ingen nye studieplasser til høyere utdanning og ingen bedring av studiefinansieringen, mener Forskerforbundet.
 
- Regjeringen er uten vilje til å satse på forskning og kompetanse, sier Forskerforbundets leder, Bjarne Hodne i en pressemelding.
- Regjeringen svikter for andre året på rad målet i Soria Moria-erklæringen om å øke forskningsinnsatsen. Utfordringene som Norge står overfor kan bare løses ved å satse på forskning og kompetanse. Det er derfor svært skuffende at Regjeringen innenfor rammene av et stramt budsjett ikke vil investere i kunnskap, sier Bjarne Hodne.
- Narrespill med lærerne Også opposisjonen på Stortinget er skuffet over utdanningsbudsjettet.
Høyre mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen og skolen er en av årets budsjettapere:

- Kristin Halvorsen driver et narrespill med lærerne. Hun snakker fint om lærerne, men så kommer et nytt statsbudsjett, og der står bevilgningene til videreopplæring og etterutdanning på stedet hvil, sier Høyres utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker.

- Jeg kan heller ikke se at budsjettet legger opp til nye studieplasser, men bare finansierer det kullet som ble tatt opp i fjor, sier Aspaker.   

Venster-leder Trine Skei Grande kaller det en «skandale for kunnskapen», og Høyres Erna Solberg savner et fokus på læreren.

Vinneren Politiet pekes ut som budsjettets store vinner.

Regjeringens gavepakke til politiet består av:

• Bevilgningene til politi og påtalemyndighet får 696,2 millioner kroner mer enn i fjor. 163, 8 millioner kroner av disse er direkte knyttet til 22. juli-angrepene.

•1,5 milliarder kroner går til investeringer i landsdekkende utbygging av Nødnett.

• Beredskapstroppen får 25 millioner kroner mer til anskaffelse og fornyelse av materiell

• Kripos får 15,3 millioner kroner mer til arbeid med å forebygge og bekjempe internettrelatert kriminalitet.

• Det bevilges 50 mill. kroner til å videreføre prosessen for anskaffelse av nye redningshelikoptre og 40 mill. kroner til å styrke vedlikeholdet av dagens redningshelikoptre.

•Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får 46,4 millioner mer

- Klager uansett Likevel er ikke politiet fornøyde:

- Dette er ingen jubeldag, sier leder i Politiets fellesforbund Arne Johannessen til Dagbladet, og utdyper:

- Jeg vil gi stor ros til justisministeren for videresatsningen på nødnett. Også satsningen på politihelikopter, politiets sikkerhetstjeneste og beredskapstroppen applauderes. Men  for hovedutfordringen til politidistriktene, nemlig driftsbudsjettet, så er det ingen lys i tunnelen. Min analyse er at det vil bli vanskeligere neste år, sier Johannessen.  

Valgforsker Aarebrot er ikke overraska over denne tilbakemeldingen:

- De klager jo uansett, sier han.

Norge er vinner Andre departement som får romsligere budsjett neste år er Arbeidsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

I samferdselssektoren får Statens Vegvesen 1,2 milliarder kroner mer enn i fjor, og NSB får 296,6 millioner kroner, fordel på flere år. Fram til 2017 skal dermed avtalen gi et vesentlig bedre togtilbud, skriver regjeringen. Jernbaneverket får 682 millioner kroner mer.

Valgforsker Aarebrot mener Norge er budsjettets vinnere:

- Budsjettet viser at Norge er istand til å holde et stramt budsjett og da er vi istand til å holde renta nede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer