Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettfinte skal sikre støtte til Human Rights Service

Venstres stortingsgruppe sa blankt nei til å gi mer penger til Human Rights Service i budsjettforhandlingene. Men nå kan organisasjonen få en halv million ekstra likevel.

BEHOLDER PENGA: Hege Storhaug og HRS får ikke mindre offentlig støtte å rutte med i 2019 likevel. Det sørger en budsjettfinte fra regjeringen for. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEHOLDER PENGA: Hege Storhaug og HRS får ikke mindre offentlig støtte å rutte med i 2019 likevel. Det sørger en budsjettfinte fra regjeringen for. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer gjennom en ekstrabevilgning under det som kalles salderingen av statsbudsjettet for i år.

Budsjettfinta gjør at den omstridte organisasjonen får like mange penger neste år som i 2018, forutsatt at Stortinget sier ja - men de får ikke tilbake støtten i statsbudsjettet slik Frp ønsket.

- I saldert budsjett bevilges 500 000 kroner for å sikre at HRS opprettholder samme bevilgningsnivå i 2019 som i 2018. Midlene vil utbetales i 2018. Dette er en praktisk oppfølging av den avklaringen finansministeren tidligere har gitt, sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kunnskapsdepartementet til Dagbladet

Fikk Frp-kjeft

I tillegg til å love penger under nysalderingen av budsjettet for 2018, varsler departementet at tilskuddet til HRS skal overføres til Justisdepartementets budsjett fra og med revidert nasjonalbudsjett i 2019.

SV er ikke fornøyd:

- Jeg forventer at Venstre holder løftene sine og ikke lar seg overkjøre av den mørkeste fløyen av Frp i dette spørsmålet. Alt annet er et reint knefall for de høyrepopulistiske kreftene, sier SVs Freddy Øvstegård til Dagbladet.

At støtten til HRS ble kuttet i budsjettforslaget fra kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) falt mange i Fremskrittspartiet tungt for brystet tidligere i høst. Nå ligger HRS og Hege Storhaug altså an til å beholde millionstøtten, i strid med ønskene til regjeringspartiet Venstre.

- Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS), skrev Frp-nestleder Sylvi Listhaug på Twitter da forslaget til statsbudsjett kom.

Twitter-penger

Nyheten om at HRS likevel ville få pengene var det Sanner selv som kom med, også han gjennom en Twitter-melding.

- På generelt grunnlag er Venstre imot støtten til HRS. Jeg kan ikke svare på alle Twitter-meldingene. Det får de gjøre, som sitter i regjering. Vi driver nå og forhandler statsbudsjettet, og det er det jeg forholder meg til, sa Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja til Dagbladet under en pause i budsjettforhandlingene på Stortinget tirsdag.

Raja har tidligere slått fast overfor Dagbladet at Venstres stortingsgruppe - enstemmig - gikk imot å reversere budsjettkuttet til HRS. Da finansminister Siv Jensen (Frp) i oktober kunngjorde på Facebook at organisasjonen likevel ville beholde pengene, protesterte han.

- Jeg kjenner meg derfor ikke igjen i at regjeringspartiene på Stortinget er enige om dette, og dette medfører ikke riktighet, sier Raja til Dagbladet.

Lovet penger

Raja viste til at støtten til HRS ble kuttet i regjeringens eget budsjettforslag.

- Min jobb er å bidra til å få flertall for budsjettet, og da er det KrFs sine krav som er viktige inn i forhandling, framholdt Raja. Samme tone anlegger han nå.

- Det er forhandlingene om statsbudsjettet for 2019 som jeg er opptatt med nå, påpeker han.

Human Rights Service (HRS) har de to siste åra fått 1.835.000 kroner i tilskudd, men i høstens forslag til statsbudsjett ble det bevillingen kuttet med en halv million kroner.

– Etter at statsbudsjettet ble lagt fram har det vært debatt om redusert støtte til enkelte frivillige organisasjoner. Det lytter vi til. Regjeringspartiene har derfor blitt enige om å finne en løsning knyttet til foreslåtte endringer på enkelte tilskudd til frivillige organisasjoner, skrev Jensen i Facebook-posten sin.

Først nå er altså detaljene for hvordan dette skal skje i HRS' tilfelle, klare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!