Budsjettforhandlingene i stampe

Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet står i stampe. Avstanden er svært stor, og partene gikk fra hverandre i ettermiddag etter seks timers resultatløse forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har sittet sammen i hele dag, og det er ikke tvil om at dette er meget vanskelig. Vi har nesten kjørt oss fast, men ikke helt. Vi tar nå en pause for å vurdere situasjonen, sier regjeringspartienes forhandlingsleder Jan Tore Sanner (H).

Arbeiderpartiets Hill-Marta Solberg bekrefter at det er langt fram til noen avtale, men sier at Ap ikke har gitt opp.

- Regjeringspartiene må komme oss atskillig mer i møte på skole, helse og tiltak for sysselsetting. Det dreier seg om milliarder, sier Solberg. Verken hun eller Sanner vil gi konkrete tall.

Fortsetter fredag

Det er uklart når partene igjen kommer sammen. Men det begynner å haste, så Sanner vil nok innkalle til neste runde fredag formiddag. Det er først og fremst regjeringspartiene som trenger dette avbrekket for å finne ut seg imellom hvor langt de kan gå.

- Det kan hende vi tar kontakt sent i kveld, men det er mest sannsynlig at vi fortsetter forhandlingene fredag, sier han.

Selv om Arbeiderpartiet er fornøyd med at forslaget om økt bruk av midlertidige ansettelser er lagt på is, står Aps hovedkrav om forflytninger på til sammen 10,5 milliarder kroner ved lag.

Det gjør også forslagene til inndekning. Ap vil blant annet fjerne kontantstøtten, gjeninnføre utbytteskatt og redusere de statlige bidragene til privatskoler.

Sanners ønske om at Ap måtte innse hvilken enorm innrømmelse regjeringspartiene gjorde onsdag kveld, har øyensynlig ikke redusert kravlisten til Solberg.

I rute

Mange av Stortingets garvede politiske journalister mente at de dramatiske uttalelsene om «nesten brudd» egentlig bare viser at forhandlingene er i rute og at antydningen til krise er i tråd med den uskrevne oppskriften på hvordan budsjettforhandlinger forløper.

Neste trinn på opptrappingsstigen er at de parlamentariske lederne kalles inn for å ta grep. Ifølge Sanner er man ikke der ennå.

- Men vi skal ikke undervurdere problemene. Det er snakk om både politiske og økonomiske realiteter i forskjellen mellom oss, sier han. På spørsmål om regjeringspartiene har mer å gi, svarer han:

- Hvis vi ikke hadde hatt det, ville det vært brudd. Og det er det ikke!

Solberg sier det er regjeringspartiene som har initiativet. Hun bekrefter at Ap er innstilt på å fortsette, vel å merke hvis det legges mer på bordet.

(NTB-Per Christensen)