Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrise:

Budsjettfristen gikk ut uten enighet. Nå er det klart for «shutdown»

- Det ser ikke bra ut, skriver Donald Trump på Twitter.

NERVEPIRRENDE TIMER: Det går mot nervepirrende timer når demokratene og republikanerne skal bli enige om å vedta en ny budsjettavtale natt til lørdag. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
NERVEPIRRENDE TIMER: Det går mot nervepirrende timer når demokratene og republikanerne skal bli enige om å vedta en ny budsjettavtale natt til lørdag. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Senatet klarte ikke å bli enige om en finansieringsplan innen fristen. Nå stenges finansieringen av all ikke essensiell statlig virksomhet.​

04.00: Senatet i USA har avvist budsjettforslaget. Dermed går det mot en såkalt «shutdown», noe som innebærer at statlige ansatte over hele landet blir midlertidig permittert.

(Dagbladet): Fredag meldte Washington Post at Donald Trump kan bli nødt til å avlyse reisen til Florida, og sin overdådige feiring av sitt første år som president. I Washington har det nemlig oppstått en politisk krise.

Med bare timer igjen før fristen gikk ut, var den nye budsjettavtalen ennå ikke vedtatt. Om den ikke gikk gjennom Senatet før klokka slo seks lørdag morgen, ville finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet i USA stenges - en situasjon som også kalles «shutdown».

Virksomhetene som rammes er blant annet offentlige museer, parker og medisinsk forskning.

Republikanerne behøvde 60 stemmer i Senatet for at budsjettavtalen skulle gå i boks. Problemet er at de bare har 51 plasser, noe som gjorde at de trengte hjelp. I tillegg var det ikke sikkert at alle republikanerne ønsket å stemme for forslaget.

Håper på løsning

Det nærmet seg også nedstengning for en måned siden, da klarte de med knapp margin å bli enige om en midlertidig forlengelse av fristen. Selv hadde presidenten fredag kveld tro på at de også denne gangen ville finne en midlertidig løsning.

- Møtet med demokratenes leder i senatet, Chuck Schumer, i Det ovale kontor gikk utmerket. Vi jobber med løsninger for sikkerhet og militæret sammen med Mitch McConnel, leder for det republikanske flertallet i senatet, og Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus.

- Vi gjør framskritt i forhandlingene - fire ukers forlengelse av fristen vil være det beste utfallet, skriver Trump på Twitter.

Bare timer seinere virket det derimot som om Trump ikke var like optimistisk lenger. På Twitter ga han demokratene skylda for en mulig nedstengning.

- Det ser ikke bra ut, verken for militæret, eller for sikkerheten på den farlige grenseovergangen i sør.

- Demokratene ønsker en nedstengning for å bidra til å redusere suksessen for skattelettene, og hva de gjør for vår blomstrende økonomi, skriver han på Twitter natt til lørdag.

Stridstemaet

Ett av de store stridstemaene er DACA-programmet. Demokratene forsøker å sikre varig opphold til rundt 800 000 unge innvandrere som fikk midlertidig opphold under Barack Obamas DACA-ordning.

Men president Donald Trump har avgjort at ordningen utløper i mars, og har gitt demokrater og republikanere i Kongressen frist fram til da for å finne en ny avtale.

Donald Trump har på sin side knyttet en DACA-løsning opp til sine egne ønsker om å finansiere muren han vile bygge på grensa mot Mexico.

- Muren kommer til å bli virkelighet, hvis ikke blir det ingen DACA, sa Trump tidligere i januar.

Trumps administrasjon har foreslått å bruke 145 milliarder kroner de neste årene på omfattende utvidelser av grensemuren mot Mexico.

Budsjettavtalen som skal stemmes over i Senatet, er en midlertidig en, og skal strekke seg fram til 16. februar.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Sviende nederlag

Sist gang partene ikke ble enige om budsjettavtale var for over fire år siden, da Obama-teamet satte hardt mot hardt for å beholde hans egen helsereform, Obamacare.

Krisen toppet seg da hele 850 000 ansatte ble permittert fra jobbene sine.

Den gang var det republikaneren Ted Cruz som ble frontfigur for partiets svært risikable spill for å stanse helsereformen. Dessverre for Cruz, var det flere i hans eget parti som mente at de ville tape stort på kaoset som ble satt i gang.

- Jeg tror ikke dette ender bra for republikanerne, sa den republikanske senatoren Jeff Flake til Politico den gang.

Og bra endte det ikke. Kaoset resulterte nemlig i at partene ble enig etter 16 dager, og republikanerne måtte bite i det sure eplet og innse at de ikke fikk stanset helsereformen. I stedet var folket svært misfornøyde med hvordan de hadde håndtert forhandlingene.

En meningsmåling fra Washington Post og ABC News viste at hele 74 prosent av befolkningen var negative til hvordan republikanerne hadde håndtert det, noen som var en stigning på 11 prosentpoeng fra dagen nedstengningen startet.

Under kan du klikke deg gjennom Trumps skandalekalender for hans første år som president

26 dager «shutdown»

Også for 21 år siden tapte republikanerne på å skape en såkalt «shutdown». Den gang var demokraten Bill Clinton president, mens republikanerne kontrollerte Representantenes hus.

Etter 26 dager med «shutdown», hadde republikanerne blitt fryktelig upopulære blant folket, noe som resulterte i at de ble hardt straffet i det påfølgende presidentvalget.

Det offentlige Office of Management and Budget antydet at dette kostet amerikanske myndigheter om lag 17 milliarder kroner. En ny nedstengning kan dermed skape nye store utgifter for myndigheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!