Budsjettkrig kan stanse USA

Offentlige tjenester stenges om senatet ikke blir enige i natt.

KAMP MOT KLOKKA: Ved midnatt utløper budsjettåret i USA. Det er også fristen for at politikerne i Kongressen skal bli enige om nytt budsjettforslag. Foto: AFP / NTB Scanpix
KAMP MOT KLOKKA: Ved midnatt utløper budsjettåret i USA. Det er også fristen for at politikerne i Kongressen skal bli enige om nytt budsjettforslag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USA er på full fart mot en såkalt shutdown av alle offentlige tjenester som ikke defineres som essensielle for første gang på 17 år. Det kan få dramatiske konsekvenser.

Representantenes hus i Kongressen, hvor republikanerne har flertall, nekter nemlig å stemme for en ny budsjettavtale uten at Obamas prestisjefylte helsereform, Obamacare, samtidig utsettes i ett år. Det nekter både det demokratisk styrte senatet og president Obama å godta.

Både Obama og republikanerne kjemper desperat for å unngå å bli sittende med skylda.

- Uansvarlig - Enhver republikanere som stemmer for dette vedtaket (som vil utsette Obamacare i ett år. red.anm.), stemmer for en shutdown. Det er skjødesløst og uansvarlig, skriver Obamas pressetalsmann, Jay Carney, i en uvanlig krass pressemelding.

Obama nekter plent å forhandle om helsereformen, som innebærer at alle skal få helseforsikring, og vil legge ned veto dersom vedtaket mot formodning blir godkjent av senatet.

- Min beskjed til Kongressen er dette: Ikke steng ned myndighetene. Ikke steng ned økonomien. Vedta et budsjett i tide. Betal våre regninger i tide, sier Obama.

Han mener Kongressen er nødt til å vedta en budsjettplan fordi dette er penger Kongressen gjennom tidligere vedtak har bestemt at de vil bruke.

- Tøysete spill Demokratenes majoritetsleder i senatet, Harry Reid, tror ikke lenger at en shutdown er mulig å unngå.

SHUTDOWN: Demokratenes majoritetsleder i senatet, Harry Reid, tror ikke lenger at en shutdown er mulig å unngå. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SHUTDOWN: Demokratenes majoritetsleder i senatet, Harry Reid, tror ikke lenger at en shutdown er mulig å unngå. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Etter uker med tøysete politiske spill fra republikanerne er vi tilbake til start. Vi fortsetter å være villige til å diskutere disse spørsmålene på en rolig og rasjonell måte. Men det amerikanske folk vil ikke bli utpresset av anarkister fra Tea Party-bevegelsen, sier Reid, ifølge New York Times.

Republikanernes strategi er aggressiv og risikabel. Forrige gang USA ble rammet av en shutdown, på 1990-tallet, ble partiet i etterkant hardt straffet av velgerne, mens demokratene og president Bill Clinton gjorde et brakvalg.

Nå er det utvilsomt de mest konservative kreftene i partiet som har vunnet fram. De mener at Obamacare er så upopulær, at de gjør det rette ved å kreve kutt i de offentlige utgiftene, og at det er demokratene som må ta skylda dersom USA stanser opp.

- Det amerikanske folk ønsker ikke en shutdown, og de ønsker ikke Obamacare. Vi vil gjøre vår jobb og sende vedtaket over til Senatet. Så er det opp til Senatet å vedta den og hindre en shutdown, skriver lederne for det republikanske partiet i representantenes hus i en felles uttalelse.