Budsjettkrise avverget

Budsjettforhandlingene fortsetter i dag etter at det skar seg fullstendig mellom partene seint i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland og KrF's parlamentariske leder, Einar Steensnæs ble etter et tre kvarter langt møte ved midnatt enige om å starte forhandlingene igjen i håp om å komme fram til et endelig budsjettforlik i dag. På grunn av Clinton-besøket ønsker partene trolig å være ferdige før mandag morgen.

Krangler om kutt

Partene er uenige om hvilke poster som skal kuttes for å innfri Ap's krav på opp mot tre milliarder kroner. Krisa ble avverget etter at partene utover dagen og kvelden, stikk i strid med alle prognoser, kjørte seg helt fast, og i stor avstand endte i en stillingskrig. Jagland og Steensnæs måtte sette seg sammen litt før klokka 23 for å få prosessen på skinner igjen, noe de tilsynelatende lyktes med. Steensnæs holdt dessuten statsminister Bondevik løpende orientert om utviklingen.

Etter møtet la Einar Steensnæs ikke skjul på at forhandlingene hadde skåret seg helt i løpet av kvelden. Men han håpte at de nå ville komme på skinner igjen.

- Vi har en løsning klar, vi, sa Ap-leder Thorbjørn Jagland da han forlot Stortinget litt før klokka 01 i natt og overlot de videre drøftinger til forhandlerne.

Kompromiss-vilje

Like etter kom så finansminister Gudmund Restad til Stortinget og regjeringspartienes forhandlere med ferske beregninger fra departementet. Disse skulle legges til grunn for nye skisser til løsninger som partene skulle studere med sikte på å komme videre. Både Aps og regjeringspartienes forhandlere var på dette tidspunkt innstilt på å bruke store deler av natta med sikte på å komme i mål i dag.

Etter det Dagbladet erfarer sto Ap i går kveld ikke lenger steilt på sine opprinnelige krav om utgiftsøkninger. Sentrale kilder i partiet sier til Dagbladet at utgiftsøkningene ikke vil bli like store som som i den opprinnelige kravlista. Der var partiets krav til økte offentlige utgifter beregnet til 3 milliarder kroner.

Fra annet hold får Dagbladet opplyst at Ap i går kveld også signaliserte vilje overfor regjeringspartiene til å svekke balansen i budsjettet, ved ikke å kreve full inndekning for alle partiets utgiftskrav. Dette satte regjeringspartienes forhandlere i ytterligere et dilemma.

Kravlista

De områdene Ap prioriterer er:

  • mer til kommunene
  • flere arbeidsmarkedstiltak
  • tiltak overfor utsatt industri
  • flere barnehageplasser
  • flere studentboliger, samt styrke universiteter og høyskoler.

Det betyr at partiet er villig til å nedprioritereøkt driftstilskudd til skolefritidsordningen, bokstipend til elever i videregående skole, rett til sykelønn for lavtlønnede fra 1. januar 2000, økte veginvesteringer, økt fornyelsestakt av ferger, og økte tilskudd til fiskerihavner og SND.

Barnetrygd

Ap skal også ha gått med på en av sentrumspartienes flaggsaker, forlengelse av barnetrygden til 18 år. Utvidelsen skjer trolig gjennom at utbetalingene for de foregående årene blir lavere. Regjeringen ønsket opprinnelig å løse det gjennom å kutte forsørgerfradraget, men det gikk Arbeiderpartiet imot.

Etter at Ap og sentrumspartiene kom til enighet om skatteopplegget som økte budsjettets inntekter med omlag 1 milliard, gjenstår det nå å finne steder i budsjettet der partiene kan kutte.

Prosessen er smertelig for begge parter, og sentrumspartienes sjefforhandler, Lars Gunnar Lie, sa at de nå var i en fase der «alt er pyton» da han kom ut fra et halvtimes forhandlingsmøte klokken ni i går kveld.