Budsjettkrise i FN

FNs budsjettkrise øker fra dag til dag, og verdensorganisasjonen har i dag over 25 milliarder kroner til gode hos medlemslandene. USA alene skylder FN over 15 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN mangler 21 milliarder kroner til sine fredsbevarende operasjoner.

FNs informasjonsavdeling slo tirsdag fast at budsjettkrisen blir stadig mer alvorlig, og viser til at verdensorganisasjonen heller ikke får ta opp lån fra kommersielle banker og finansieringsinstitusjoner for å finansiere det arbeidet som medlemslandene til enhver tid beslutter skal utføres.

FN må til tider «låne» fra de midler som er øremerket fredsbevarende operasjoner, for å dekke inn underskuddet på sitt ordinære budsjett.

Senest tirsdag kunngjorde Jordan at de trakk tilbake sin kontingent på 1.800 soldater fra det vestafrikanske landet Sierra Leone, men det er ikke kjent om det lå økonomiske motiver bak dette.

USA, som er den største bidragsyteren til FNs budsjett, har i lengre tid krevd å få redusert sin budsjettandel fra 25 prosent, som ble fastsatt i 1973. USA skal også bidra med 30,3 prosent av utgiftene til fredsbevarende operasjoner, men har i lengre tid holdt tilbake milliarder fordi de mener andre rike land må bidra med mer.

(NTB)