Budsjettkrise uten løsning

Oslo (NTB): Krisemøtet i dag hos stortingspresidenten om problemene rundt statsbudsjettet for neste år, ga ingen avklaring. Det er ikke aktuelt å endre de politiske spillereglene for å løse budsjettfloken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sentrumsregjeringen forsøker fremdeles forhandlingsveien for å skape flertall for budsjettet, sa Kristelig Folkepartis parlamentariske leder, Einar Steensnæs, etter møtet på stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahls kontor.

Stortingspresidenten hadde innkalt alle de parlamentariske lederne for å drøfte behandlingen av finansinnstillingen foran finansdebatten i Stortinget onsdag og torsdag. Det foreligger ikke flertall i Stortinget for noe budsjettalternativ.

På møtet gjennomgikk de Stortingets forretningsorden og drøftet den faktiske situasjonen dersom det ikke skjer noen avklaring under finansdebatten.

Flertallet av de parlamentariske lederne var ikke interessert i noen endring av de politiske spillereglene for å løse budsjettfloken.

Ikke endret

- Situasjonen er ikke endret, sa Fremskrittspartiets Carl I. Hagen før han hastet mot sitt kontor.

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland ville ikke gi noen kommentar.

Stortingspresident Kolle Grøndahl sa etter møtet at hun hadde lyttet til det de parlamentariske lederne hadde å si om den politiske situasjonen.

- Alle er klar over alvoret i situasjonen. Men det er ikke lett å si hvor løsningen kommer til å ligge, sa hun.

Tilbake til komitéen

- Hvis det ikke kan finnes noen løsning, kan finansinnstillingen bli sendt tilbake til finanskomiteen, la hun til.

Dersom det skulle skje, vil stortingspresidenten se på hvilken prosedyre som i tilfelle skal følges i Stortinget.

- Det er kjedelig hvis det ikke kan finnes fram til en løsning på problemene før nyttår, som er siste frist. Men alle er interessert i å finne en løsning, sa hun etter møtet.

SVs Kristin Halvorsen tilbød sitt eget kjøkkenbord for nye forhandlinger om statsbudsjettet. Og hun lovet å servere nybakte boller.

- Dette er en fortvilet situasjon, sa hun, og beklaget at Høyre og Fremskrittspartiet i denne situasjonen har fått så stor innflytelse i norsk politikk.

Hun hadde ingen stor forståelse for en situasjon der regjeringen blir sittende uten å ha fått vedtatt noe budsjett.