Budsjettlekkasjene

Rusbrusen blir dyrere, mens annen alkohol blir billigere. Her er lekkasjene fra årets statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK vil regjeringen senke avgiften på øl, vin og sprit med 2,5 prosent, mens avgiften på rusbrus vil stige tilsvarende. Ifølge TV 2 vil avgiftspåslaget på rusbrus utgjøre rundt 100 millioner kroner.

Regjeringen har tidligere varslet at det blir liten plass til skatteletter i et stramt budsjett for neste år, men boligbeskatningen vil trolig bli lettet på. Ifølge TV 2 skal lettelsen være på rundt 750 millioner kroner, mens det ifølge NRK legges opp til å fjerne denne skatten helt året etter.

Regjeringen skal også legge opp til å øke fradraget for fagforeningskontingenten i sitt budsjettforslag. I dag er dette fradraget på 1.450 kroner.

Støtte til forskning

Ifølge NRK vil regjeringen stimulere næringslivet ved å utvide skattefritaksordningen for bedrifter som satser på forskning med en halv milliard kroner, til 1,5 milliarder. Næringslivet kan se fram til lavere utgifter ved at elavgiften på 9,5 øre per kilowattime forsvinner for all næringsvirksomhet 1. juli neste år. Unntaket er ifølge TV 2 Nettavisen strøm til lys og oppvarming, hvor næringslivet må punge ut med ordinær avgift.

Sammen med flere tiltaksplasser og mer til bygg og anlegg, er dette grep regjeringen tar for å bekjempe den økende arbeidsledigheten.

Kommunene skal ifølge lekkasjene få 2 milliarder kroner ekstra i frie inntekter, og to milliarder skal gis til rentefrie lån for oppussing av skolebygg.

Utbedring av flaskehalser på landets stamveier er blant utbygningsprosjektene regjeringen skal ha fått plass til i budsjettet, og penger skal bli satt av til sikkerhetstiltak på sjøen.

Kollektivsatsing

I helgen ble det kjent at regjeringen vil gi kollektivtrafikken lettelses på en halv milliard ved å legge om til en ny momsordning, og i tillegg vil regjeringen ifølge TV 2 satse på fortgang i utbyggingen av togradio.

Regjeringen følger opp barnehageforliket i budsjettet og skal også ha satt av penger til samlivskurs for småbarnsforeldre. TV 2 Nettavisen mener i tillegg å vite at psykiatrien vil få en ekstrabevilgning på 750 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

Tradisjonen tro er det stort sett godbitene fra budsjettet som er lekket ut før det legges fra onsdag formiddag, men forvaltningen må trolig stramme livremmen. Fra flere kilder får NTB bekreftet at regjeringen vil kutte 60 millioner kroner i budsjettet til Statens forvaltningstjeneste i statsbudsjettet. Dette utgjør drøyt 16 prosent av Forvaltningstjenestens totalbudsjett.

NTB

DYRERE RUSBRUS: Rusbrus blir dyrere neste år dersom regjeringens statsbudsjett får flertall i Stortinget.