Budsjettløsning i sikte

Sentrumsregjeringen må trolig svelge enda flere kameler for å beholde regjeringsmakten. Under budsjettforhandlingene i kveld krever Høyre flere innrømmelser før partiet stiller seg bak Bondevik. Det spørs om smertegrensen er nådd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen klamrer seg til makten i ellevte time. Ved å fjerne det aller meste av de foreslåtte skatte- og avgiftsøkningene, en post på hele 2,5 milliarder kroner, bøyer regjeringen av for Høyres beinharde minstekrav for å støtte videre sentrums-styring.

- Sentrumsregjeringen har endelig skjønt alvoret, men etter vår mening skjer dette alt for seint, sa Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss ved 13-tida, en drøy halvtime etter at den siste skissen kom på bordet på statsministerens kontor.

Bort med småbarnstillegget

Inntektsbortfallet er finansiert med kutt på en rekke poster i departementene.

- Ingen statsråder, med unntak av justisministeren og forsvarsministeren, slipper unna, lover Foss.

For å spare inn 680 millioner kroner, vil regjeringen kutte småbarnstillegget for foreldre med kontantstøtte. Et annet forslag er kutt i skolefritidsordningen med 125 millioner kroner. Skattefordelen ved betalt fagforeningskontigenten skal også bort. Det vil si en besparelse verdt 370 millioner kroner.

På gløtt

Bondeviks nye forslag åpnet døra på gløtt for både Høyre og Frp. Begge partilederne ga i ettermiddag uttrykk for at grunnlaget for forhandlinger er tilstede.

Høyres leder, Jan Petersen, tok skissen med tilbake til Stortinget for å legge den fram for både sentralstyret og stortingsgruppa. Etter runder med begge styrene, var det klart at dagens innrømmelser ennå ikke er gode nok for høyreledelsen.

- Det gjenstår flere punkter som vi må forhandle om. Straks jeg er ferdig her, vil jeg legge fram Høyres skisse for statsministeren. Så får vi sette oss ned og forhandle, sa Petersen da han møtte pressen i ettermiddag.

Krever mer

Høyre-lederen ville ikke røpe i detalj hva Høyres skisse går ut på. Per Kristian Foss var mer snakkesalig.

- Vi godtar ingen økninger i el-avgiften, og vi vil ha mer til veiutbygging, politi og forsvar. Vi må også ha forsikringer om reell vilje til et langvarig, politisk samarbeid med Høyre, sa Foss.