Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Budsjettriks» vekker harme:
- Det er å kaste blår i øynene på folk

KrF utroper distriktene til budsjettvinner. Senterpartiet mener de trikser med tall. 

KOSTET DYRT: Partilederne for regjerings- og samarbeidspartiene presenterte avtalen om statsbudsjett for 2017 på en pressekonferanse. KrFs partileder, Knut Arild Hareide, mener regjeringens strategi om å stille ultimatum rundt bilpakken har kostet de dyrt fordi det har gitt tidenes budsjettforhandling, mener Hareide. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire smilende borgerlige partiledere presenterte i går kveld en avtale om neste års statsbudsjett etter knallharde forhandlinger i flere uker.

- Det betyr mer til sårbare barn, mer til skole, mer til distrikt, som er gode saker, oppsummerte KrF-leder Knut Arild Hareide da budsjettavtalen ble lagt fram.

I en pressemelding utroper KrF distriktene som en budsjettvinner.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er uenig.

Hun mener KrFs distriktspolitiske seier ikke noe særlig å skryte av.

Regjeringen foreslo i sitt opprinnelige budsjettforslag å kutte i såkalt regionale tilskudd med 342 millioner.

Reduserer kutt

I budsjettavtalen har KrF og Venstre sørget for å redusere dette kuttet ved å legge 200 millioner til på bordet, men 100 av dem er hentet fra overføringene til fylkeskommunene.

I samme slengen hentes 100 millioner kroner fra ramma som går til skjønnsmidler i kommunene.

I realiteten har de altså bare flyttet på penger, mener Arnstad.

- Det er ingen distriktssatsing å reversere halvparten av det som kuttes på regionale utviklingsmidler når en stor del av pengene hentes fra rammetilskuddet til fylkene. Det er å kaste blår i øynene på folk å si at dette er en distriktssatsing, et budsjettriks, sier hun til Dagbladet.

- Sentraliserer Norge

I tillegg sørger KrF riktignok for å øke potten til bedriftsrettede låne- og tilskuddsordninger i distriktene med 60 millioner.

Partiet er også fornøyd med å ha opprettholdt skattefritak for bygdeutviklingsmidler, flere jordbruksrettede tiltak, skogsatsing, satsing på bredbåndsutbygging og skredsikring av fylkesveier.

- De skal ha kred for at de klarer å reversere noen av kuttene til regjeringen, for eksempel på bredbånd, men det er ingen distritkssatsing, oppsummerer Arnstad.

Hun slo tidlig fast at dette ikke er noe Sp kunne stemt for.

- Det er et budsjett som sentraliserer Norge. Det svarer ikke på utfordringene i politiet, på sykehusene eller i kommunene, sier Arnstad til NTB.

- Useriøst

KrFs kommunalpoltiske talsmann Geir Toskedal tar ikke til seg kritikken.

- Å kalle det triks er useriøst, for det er en reell omprioritering, sier Toskedal til Dagbladet.

Han mener de ikke har flyttet på penger for å trikse med tall, men fordi de mener pengene kommer bedre til nytte der de er omprioritert nå.

Han mener KrF med rette kan trekke fram distriktene som en budsjettvinner - og sier han er fornøyd med blant annet landbruksprofilen og samferdselssatsinga i budsjettet.

- Jeg kan ikke ta kritikken alvorlig. Det må være et politisk utspill for å markere Sp. Det blir litt forutsigbart når de rykker ut med distriktskortet, sier Toskedal.

OMSTRIDT BILPAKKE: Regjeringen vil gjøre det billigere å eie bil, men dyrere å bruke. Dette er bilpakken som gjør at både Venstre og Krf nå bryter budsjettforhandlingene. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!