Budsjettsamtaler med Ap

Regjeringspartiene innledet i ettermiddag budsjettsamtaler med Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene ble innledet i ettermiddag, melder NTB.

Det var ikke mye Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen ville si om den kommende sonderingsrunden da han møtte pressen i vandrehallen i Stortinget tirsdag. Han ville verken kommentere egne eller andre krav, ut over å understreke at stramheten i budsjettet må holdes.

- Vi regner med tøffe krav fra Arbeiderpartiet, men ytterligere kommentarer må vi ta etter møtet torsdag. Det er en utfordring for Høyre å skulle inngå forlik med Arbeiderpartiet, men vi skal behandle dette på en seriøs og ordentlig måte, sier Nilsen.

Han betegner seg selv om realist, snarere enn optimist og vil ikke spekulere i eventuelle Ap-krev om skatteøkninger eller skatt på aksjeutbytte.

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun sier at regjeringspartiene går til forhandlingene med Arbeiderpartiet på bakgrunn av de samme grunnleggende krav om stramheten i budsjettet som lå under de nå avbrutte forhandlingene med Frp.

- Og det ser ut til at Arbeiderpartiet har samme mål som oss, nemlig at rammen i budsjettet skal holdes. Vi tror vanskelighetene kan overvinnes og at vi kan følge rådet fra KrFs landsstyre om å komme i mål med Ap, sier Lilletun.

Han legger til at alle parter i et forlik må få sette sitt preg på sluttresultatet, for at det skal oppfattes som tilfredsstillende for de ulike partiene og for landet som helhet.

Forhandlingene om statsbudsjettet mellom trepartiregjeringen og Fremskrittspartiet brøt sammen forrige onsdag.

Landsstyret i Kristelig Folkeparti oppfordret i helga regjeringen til å søke en løsning med Ap.

Leder i Stortingets finanskomite, FrPs Siv Jensen forlangte at ti milliarder kroner skulle omprioriteres innenfor budsjettet. FrP krevde blant annet lavere avgifter på alkohol, medisiner på blå resept til eldre over 67 år og at færre skal betale toppskatt.

Arbeiderpartiets påtroppende leder Jens Stoltenberg har blant annet sagt at han kan tenke seg å gjeninnføre skatt på aksjeutbytte, med henvisning til at KrF var for utbytteskatt i fjor. Men dette er svært langt fra Høyres linje.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.