Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettstriden er over: Dette ble de enige om

Frp må betale for bensinprisseieren.

MÅTTE BETALE DYRT:  Frp og Siv Jensen vant på bensinprisene, men måtte gå med på økt elavgift, avgift på plastposer og dyrere flyreiser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅTTE BETALE DYRT: Frp og Siv Jensen vant på bensinprisene, men måtte gå med på økt elavgift, avgift på plastposer og dyrere flyreiser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er noen av resultatene fra budsjettforhandlingene som har pågått siden 4. november:

• Diesel- og bensinavgiftene skal ikke prisjusteres.
• Billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane.
• Kompromiss på barnetillegget: Kuttet blir mindre dramatisk.
• Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes.
• Skatteklasse 2 beholdes.
• Kuttene i formueskatten noe redusert.
• Minstrefradraget øker
• TV2: Grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Frp må betale for bilseier Økt elavgift, avgift på plastposer og dyrere flyreiser er noe av prisen Fremskrittspartiet må betale for sin store symbolseier: Diesel- og bensinavgiftene skal ikke prisjusteres slik tilfellet vanligvis er.

Historisk er grepet imidlertid ikke. Fra Stortingets utredningsseksjon får NTB opplyst at avgiftene også ble redusert av Stoltenberg-regjeringen i 2000, men like fullt er grepet omstridt.

Venstre og KrF kjempet til det siste for å unngå at forurensende biler blir billigere å kjøre, men tapte. Til gjengjeld blir det billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane.

Sosial profil Avhengig av hvem du spør og hvordan du regner er det flyttet på og plusset på mellom 6 og 12 milliarder kroner i statsbudsjettet. En hovedsak for Venstre og KrF har vært å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag.

Det innebærer blant annet at kuttet i barnetillegget til uføre blir mindre dramatisk. Ifølge NRK gjøres dette konkret ved at man beholder en behovsprøvd ordning, samtidig som det settes et øvre tak for støtte til barnerike familier - 95 prosent av tidligere inntekt.

Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes også, samtidig som skatteklasse 2 beholdes. I tillegg blir kuttene i formuesskatten noe moderert, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig til at alle i KrF vil være fornøyde med akkurat dette. Bunnfradraget øker ikke, det er bare prosentsatsen som endres.

Minstefradrag Minstefradraget øker, noe som kommer de lavest lønte til gode, samtidig som det ifølge NRK er satt av 500 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak. Økt lærertetthet på de to første klassetrinnene blir det også.

TV 2 melder at den omstridte økningen i grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Det opprinnelige forslaget fikk hard medfart av varehandelens organisasjoner, men grensen økes altså likevel, fra dagens nivå på 200 kroner.

Lang natt Først klokken 4.30 natt til fredag gikk dørene til statsrådssalen på Stortinget opp. Tre ukers mer eller mindre intense forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var over.

Men i mål er man ikke. Først skal de fire partienes stortingsgrupper si sitt. Det skjer i parallelle møter klokken 9.30.

- Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da enigheten var et faktum.

- Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavendet.

Tilfreds Høyres Trond Helleland var ved godt mot da han tok fatt på arbeidsdagen fredag.

- Profilsakene regjeringen har lagt inn i budsjettet på skole, helse, samferdsel og justis er både beholdt og styrket. Vi er godt fornøyd med helheten, og jeg tror dette er et budsjett som alle fire partiene vil kunne slutte seg til, sier han til NTB.

Han regner med at avtalen vil bli akseptert av alle de fire partiene og er godt fornøyd med å komme i land tidsnok til at torsdagens finansdebatt kan gå som planlagt.

(NTB)

FORHANDLET I NATT:   Budsjettforhandlinger utover kvelden. Harald  T. Nesvik (FrP )og Trond Helleland (H)  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORHANDLET I NATT: Budsjettforhandlinger utover kvelden. Harald T. Nesvik (FrP )og Trond Helleland (H) Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling