Buenos Aires - godt klima?

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

BUENOS AIRES: Valg av Buenos Aires som møtested for FNs fjerde klimakonferanse er neppe noen garanti for godt klima i framtiden. Etter 5 timer intense forhandlinger har man enda ikke blitt enig om dagsorden.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Første pause resulterte i at konferansens eneste kafe brøt sammen. En bod på størrelse med en gjennomsnittelig norsk pølsekiosk skulle betjene forhandlingsdelegasjoner fra 160 land, flere hundre tørste journalister og lobbyister med varierende hensikter. Jeg får håpe konferansens leder, den argentiske Ms. Alsogaray, har større kapasitet.
Det som drar ut dagsorden-debatten er spørsmålet om u-landenes frivillige forpliktelser. Argentina oensker at dette skal diskuteres. De fleste andre u-land er kraftige motstandere av dette.
De står fast på at det er de rike landene som har det historiske ansvaret for klimatrusselen. De må vise at de er i stand til å redusere sine utslipp før den fattige delen av verden inkluderes i klimaavtalen.
Flere av de rike landene derimot ser på dette som nok en mulighet til å kjøpe seg fri. Billige klimakvoter fra Argentina kan sikre fortsatt drift av mange forurensede selskaper i vesten.