OPPRØR I HVITERUSSLAND:

Buet av podiet på traktorfabrikk

Folk i Hviterussland viser nå åpenlyst sin forakt for president Aleksandr Lukasjoenko. På TV, i gatene - og i hans nærvær.

BUET UT: Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko taler til ansatte ved traktorfabrikken i Minsk (MZKT) i dag. "Går av" ropte de ansatte til en innbitt Lukasjenko under opptredenen. Foto: Nikolay PETROV / BELTA / AFP
BUET UT: Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko taler til ansatte ved traktorfabrikken i Minsk (MZKT) i dag. "Går av" ropte de ansatte til en innbitt Lukasjenko under opptredenen. Foto: Nikolay PETROV / BELTA / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under folkemøtet med arbeiderne på traktorfabrikken ble presidenten, som har styrt landet med jernhånd siden 1994, overdøvet av tilrop:

- Ukhodi! («Gå av!»)

Under folkemøtet gjorde presidenten det klart at han ikke vil tillate nyvalg:

- Valget er avholdt. Det blir ikke noe nytt valg før dere dreper meg, sa Lukasjenko, ifølge BBC.

Tomt studio

TV-seere Hviterussland våknet til stillhet, og et tomt TV-studio under sendingen til den vanligvis regimelojale statlige TV-kanalen. I stedet for nyhetsoppdatering ble seerne møtt av tomme stoler og pulter.

Motstanden mot Lukasjenko har vokst seg stadig sterkere siden valget 9. august. Den statlige valgkommisjonen konkluderte med at Lukasjenko fikk 81,1 % av stemmene, mens opposisjonen, ved Svetlana Tikhanovskaja fikk 10,1 %.

Opposisjonen har hevdet at oppslutningen snarere var i motsatt favør. Fra internasjonalt hold er det også bemerket en rekke avvik ved valget og opptellingen. Norge har sluttet seg til EU, som har varslet sanksjoner mot landet.

3000 demonstranter pågrepet

Minst 6700 mennesker er arrestert i brutale politiaksjoner for å slå ned protestene den siste uka, men alt tyder nå på at protestene brer om seg, og at Lukasjenkos dager kan gå mot slutten for «Europas siste diktator», etter 26 år ved makten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer