Mitt Romney

Buet ut: - Forræder

Det er ikke alle som er like fornøyde med senatorens kritikk av president Donald Trump. Det fikk han føle på fra talerstolen i helga.

HÅRDE BUD: Den republikanske senatoren Mitt Romney er ikke redd for å si hva han mener, noe som førte til sinte tilskuere på det republikanske delstatsmøte i Utah lørdag 1. mai. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mitt Romney ble møtt med både applaus og buing da han inntok talerstolen på den republikanske konvensjonen i Utah lørdag.

Men bare buingen fortsatte mens Romney spurte delegatene hva de syntes om Bidens første 100 dager.

- Jeg er en person som sier hva han mener og dere vet jeg ikke var en fan av vår forrige presidents karakter-problemer.

Han tok en pause mens buingen og tilropene fortsatte.

- Er dere ikke flaue, spurte han deretter.

BUING: Mitt Romney ble møtt med buing under sin tale i helga. Foto: AP / Rick Bowmer / NTB
BUING: Mitt Romney ble møtt med buing under sin tale i helga. Foto: AP / Rick Bowmer / NTB Vis mer

- Bue så mye dere vil

Før han fortsatte, steppet Derek Brown, partiets leder i Utah, inn og ba folkemengden om å vise respekt.

- Jeg forstår at jeg har noen folk som ikke liker meg så godt. Jeg er lei meg for det. Men jeg uttrykker meningene mine og følger samvittigheten min, som jeg mener er det riktige å gjøre, sa Romney videre.

Mens han angrep president Joe Bidens politikk, hadde han publikum med seg. Det tilspisset seg med buing og tilrop igjen da Romney omtalte seg selv som en gammeldags republikaner.

- Dere kan bue så mye dere vil. Jeg har vært republikaner hele livet. Min far var guvernør i Michigan, min far jobbet for republikanske kandidater han hadde troa på. Jeg jobbet for republikanere over hele landet, og om dere ikke husker, var jeg den republikanske presidentkandidaten i 2012.

- Hvis vi splitter partiet, vil vi tape. Den eneste måten vi kan vinne, er å komme sammen. Ikke enhver republikanere tror på det samme, sa han videre.

Talen ble rundet av, og igjen mottok Romney applaus og buing. Ifølge The Guardian ble han kalt både «forræder» og «kommunist» mens han talte til de 2100 delegatene.

TILBAKE: - USA er tilbake, sa president Joe Biden da han talte til kongressen natt til torsdag 29. april. Video: AP Vis mer

Forslag om kritikk

Et forslag om kritikk av Romney ble så vidt nedstemt under konvensjonen. Forslaget var begrunnet med misnøye over Romneys valg i riksrettssakene og hans offentlige kritisering av Trump.

Delegat Don Guymon fra fylket Davis, sto bak forslaget. Han mener Romneys stemmer for å dømme Trump skadet grunnloven og partiet.

- Dette var en prosess drevet av demokrater som hatet Trump. Romneys stemme i den første riksrettssaken ga demokratene mot til å fortsette å trakassere Trump, sa Guymon ifølge Politico.

Trump og hans støttespillere har et hardt grep om partiet, skriver The Guardian. Ifølge en CNN-måling denne uka tror 70 prosent av republikanere på at Biden ikke fikk nok legitime stemmer til å bli president.

STEMTE IMOT: Mitt Romney stemte mot sin egen president i riksrettsaken. Video: AP Vis mer

Trump-kritiker

At Mitt Romney og Donald Trump ikke er gode venner, det er ikke noe nytt. Romney er en av den tidligere presidentens største kritikere. Men tilbake i 2012 støttet den daværende TV-profilen, forretningsmannen og milliardæren kandidaturet til Romney.

- Romney bør bli president, sa Trump da Dagbladet tilfeldig traff ham i lobbyen på hotellet hans, Trump Hotel, i Las Vegas.

Men Romney tapte valget mot demokratenes Barack Obama. I 2014 kan man se at forholdet hadde surnet. Trump skrev at Romney hadde ødelagt for seg selv i presidentvalget, og etter at Trump kunngjorde at han ville stille til valg i 2016, fikk han kritikk tilbake.

Romney slaktet Trump for uttalelser om Mexico og udokumenterte migranter, i tillegg til uttalelser om nå avdøde senator John McCains innsats i forsvaret.

Romney tok også til orde for at Trump skulle offentliggjøre skattepapirene sine. Da kalte Trump partifellen for «en av de dummeste og verste kandidatene i republikansk politikks historie».

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Romney var heller ikke nådig da Trump i 2017 uttalte at det var «fine folk på begge sider» etter den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en motdemonstrant ble påkjørt og drept av en nynazist.

Men da den republikanske senatoren Orrin G. Hatch ga seg i 2018, åpnet veien seg for Romney, som fikk offentlig støtte av presidenten. Noen måneder seinere skrøt Romney av Trumps første år i embetet.

I fjor sommer tok Romney til gatene for å demonstrere mot den daværende presdenten. Han dukket opp blant demonstrantene på Pennsylvania Avenue utenfor Det hvite hus. Demonstrasjonen var en del av de verdensomfattende demonstrasjonene etter George Floyd-drapssaken i Minneapolis.

Både i 2019 og 2020 har Trump blitt stilt for riksrett og begge gangene stemte Romney for å dømme han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer