Buffet, valg og vodka

Slik er valgdagen i Europas siste diktatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINSK (Dagbladet.no): I Minsks valglokale nummer 22 møter vi mannskoret til den lokale trolleybussverkstedet og en håndfull politifolk og soldater.

Vi går forbi valgavlukkene og kommer til en stor buffet, vodka og høylytt prat mellom eldre mennesker.

Det er valgdag i Hviterussland.

Politistyrker fra hele landet er i Minsk for å passe på at valget går rolig for seg, i alle fall for president Aleksandr Lukashenkas del.

Han tar gjenvalg for tredje gang og det ventes at han erklærer seg selv som valgvinner kort tid etter at valglokalene stenger klokken 18 i kveld, slik han gjorde i 2001.

Etter fem år som president har brukt tiden godt til å skaffe seg en stabil, reell og stigende oppslutning, på rundt 65 prosent.

Buffet og vodka

I nabobygget til valglokalet henger en offisiell plakat som presenterer de fire presidentkandidatene på en nøytral måte.

VALGDAG: Det vartes opp med både sang, musikk og drikkevarer. Her et valglokale i landsbyen Dinarovka utenfor Minsk. Foto: Scanpix/AP
VALGDAG: Det vartes opp med både sang, musikk og drikkevarer. Her et valglokale i landsbyen Dinarovka utenfor Minsk. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Først et bilde og tekst om Lukashenka, så bilder og tekst om de andre i alfabetisk rekkefølge.

Plakaten henger på innsiden av et vindu, i bakgrunnen sitter et gammelt ektepar og ser på tv i stuen sin, tilsynelatende ubekymrede over at stuevinduet også fungerer som infotavle for valglokale nummer 22, hvor mannskoret fra trolleybussverkstedet varmer opp.

På innsiden av valglokalet er det varmt og en rolig atmosfære.

Offentlige valgobservatører, som først og fremst har god utsikt til en vegg, noen vernepliktige og en politimann følger med på at alt går korrekt for seg.

Følget mitt går til avlukket for å finne sine kandidater, stemmer, og vi går videre til neste stopp på dagens valgdagsprogram, buffeten.

Vi får opplyst at det senere på dagen også vil være mulig å innta måltidet akkompagnert av dype russiske mannsrøster.

Vodka og utsøkt mat for den jevne velger til en meget lav pris mottas godt av velgerne.

Subsidiert valgmat er med årene blitt en selvfølge, men følget mitt forteller at myndighetene nå unngår flausen fra 2001, da det oppsto køer utenfor av folk som ville dra nytte av statens tilbudspriser på god mat og drikke.

Buffet, valg og vodka

Tvungen stemming

Hver fjerde velger har allerede stemt, ettersom forhåndsvalgene startet på tirsdag, og går glipp av muligheten til et bedre måltid.

De av disse velgerne er enten studenter, som får avbrutt forelesningene med beskjed om å stemme, fabrikkarbeidere som gis beskjed av fagforeningsledere eller andre autoriteter på arbeidsplassen om at det er klokt å stemme tidlig, eller de mange som stemmer på Lukashenka.

Sistnevnte behøver ikke frykte at valgurnene, som oppbevares på politistasjonen eller under sikkerhetsstyrkenes oppsyn om natten, skal mangle deres stemme når den offisielt telles opp i kveld.

For å unngå at det samlede valgresultatet kommer over hundre prosent arrangerer regimet forhåndsvalg, som gjør det mulig å ta en sjekk underveis på hvor populære de ulike kandidatene er.

Om resultatet ikke er som håpet vil sannsynligvis en del stemmesedler bytte plass med andre, mer tilfredsstillende, stemmesedler.

De nordiske valgobservatørene, som nå i all hovedsak er jaget fra landet, skulle spesielt se etter tvungen stemming og søppelsekker med stemmesedler utenfor offentlige bygg.

Begge deler ble rapportert under valget i 2001.

Buffet, valg og vodka

Mottatt av internasjonal presse

En time senere ankommer vi et valglokale i et av byens penere strøk, i nærheten av parkene ved innsjøen Komsomol.

Navnet tilhørte en gang kommunistpartiets ungdomsgruppe under Sovjetunionen.

Det er en kunstig innsjø fra sovjettiden, og den har overlevd i et land hvis president i dag strever etter mange av Sovjets idealer.

Den fremste opposisjonslederen, den 58 år gamle professoren Aleksandr Milinkevich, ankommer med kone til valglokalet litt over ti.

Et samlet pressekorps fra Hviterussland og internasjonale medier følger hvert skritt og bevegelse.

Tilstede er også ungdom fra opposisjonen, russiske liberaldemokrater og partiledere, dystre og muskuløse KGB-folk og vanlige velgere som trekker unna når sirkuset starter.

Dette er muligens Milinkevichs siste dag i frihet. KGB-sjef Stepan Sukharenko sa torsdag at de rettslige prosessene mot Milinkevich starter i morgen.

Anklagene antas å spenne fra oppfordring til opptøyer og terrorisme til sverting av Hviterusslands navn og rykte.

Institusjoner på avveie

Allerede klokken ti kunne hviterussisk fjernsyn melde at valgdagsmålingen viste 83, 5 prosent i favør av Lukashenka. Milinkevich i underkant av tre prosent.

I Norge fikk NRK og TV2 kritikk for å slippe valgdagsmålingen fem minutter før valglokalene stengte.

I Hviterussland er det heller ikke lov å slippe en slik måling for tidlig.

Men så lenge den er i favør av Lukashenka, vil neppe noen valgkommisjon eller domstol gjøre annet enn å heise flagget og feire.

DANSER: Disse jentene underholder i et valglokalet i Dinarovka.
VINNER? Alexander Lukashenko avga sin stemme i Minsk i dag.
TAPER? Presidentkandidat Alexandre Milinkevich levnes liten sjansen.
HAR STEMT: En eldre mann har valgt sin kandidat og er klar til å legge stemmeseddelen i valgurnen.