Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bugingo passet på at folk ble drept

Syvbarnsfaren, og de andre tutsiene som hadde søkt tilflukt, trodde de skulle få mat da de ble angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 59 år gammel rwandisk mann har inntatt vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Han har reist fra Kibungo i Rwanda for å fortelle retten hva som skjedde da han og familien søkte tilflukt i kommunehuset i Birenga under folkemordet i 1994.

- Jeg og fem av mine barn søkte tilflukt på kommunehuset etter at noen hadde oppsøkt meg hjemme, og sa at tutsier skulle drepes, forteller 59-åringen.

Han hadde på den tiden alene ansvaret for sine syv barn, etter at kona døde året før.

- Borgermesteren kom inn og sa at folk ikke likte oss, og at vi måtte komme oss ut av kontorene på kommunehuset, sier han.

Deretter forklarer han, slik som en kvinne som var 12 år under folkemordet også forklarte, at de ble bedt om å grave groper, som de fikk vite at skulle brukes som toaletter. Hullene skulle egentlig brukes til å kaste likene i etter massakren, forklarer de begge. 

Senere, forteller han, kom borgermesteren tilbake og ba alle samle seg, for at det skulle være et møte.

Så folk bli drept med macheter - Da kom det en rød bil med folk som hadde økser, sier han.

Han forklarer at han bare klarte å få med seg ett av sine barn da han rømte fra håndgranatene og skuddene. De søkte tilflukt på et kontor inne i kommunehuset. 

- Da jeg åpnet gardina, kunne jeg se folk bli drept med macheter utenfor. Jeg så også at Bugingo sto utenfor sammen med noen andre, forklarer han. 

Tre av hans barn ble drept under angrepet på kommunehuset, to barn ble drept på et annet sted, og to barn overlevde folkemordet.

TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN
TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN Vis mer

Bugingo er tiltalt for å ha medvirket tildrapet på anslagsvis 2000 personer i april 1994, fordelt på tre punkter i tiltalen. Massakren ved kommunehuset i Birenga er en av punktene.

Ifølge tiltalen var det rundt 1000 personer i kommunehuset da massakren skjedde.

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer, blant annet ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker», står det i tiltalen. Anslagsvis 1000 personer ble drept.

I sin forklaring sa Bugingo at han ikke var tilstede under massakren i Birenga, og at han ikke var med å planla eller utføre folkemordet.

Bugingo har forklart at han hørte oppfordringer til å drepe tutsier på radiokanalen RTLM under folkemordet. Han har fortalt at han flere ganger ble truet, og måtte betale for å redde tutsier, blant annet sin egen kone.

- Så han flere ganger Vitnet forteller at han så Bugingo flere ganger under massakren.

- Han var der for å passe på at folk ble drept, sier han.

Vitnet var også handelsmann i Kibungo, men var ikke like velstående som Bugingo. Han forteller at han ved ett tilfelle skulle til Bugingo for å kjøpe noen varer, men ble nektet å handle.

- Han sa at han ikke ville ha pengene til en forræder, sier vitnet.