GODTAR VARETEKT: Terrorsiktede Shawan Sader Saeed Bujak (37) samtykker til fire nye uker i varetekt. Her fra utleveringen til Norge.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
GODTAR VARETEKT: Terrorsiktede Shawan Sader Saeed Bujak (37) samtykker til fire nye uker i varetekt. Her fra utleveringen til Norge. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Bujak godtar fengsling i fire nye uker

Og PST har begynt å fire på krava mot de terrorsiktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag er det ny runde med framstillinger for varetektsfengsling av de tre terrorsiktede mennene i Oslo tingrett.

David Jakobsen (31) framsto fattet i joggetøy og bærende på en bok da han entret tingrettssal 156 i dag tidlig. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vil ha ham, den antatte hovedmannen Mikael Davud (39) og Shawan Sadek Said Bujak (37) varetektsfengslet i fire nye uker.

PST ønsker at de siktede skal sitte i isolasjon de første to ukene med alle restriksjoner. De resterende to ukene skal de få sitte under brev- og besøkskontroll, dersom PST får det som de ønsker.

Får møte kona Dermed begjærer PST mindre restriksjoner i varetektsperioden enn de vanligvis har gjort. I tillegg signaliserer nå PST at de siktedes skal få treffe sine koner og familie.

En av de siktede, Bujak, samtykket i dag til videre varetektsfengsling og rettsmøtet vil gå som såkalt kontorforretning uten at han trenger å stille i retten.

Den antatte hovedmannen, Mikael Davud (39), følger strengt religiøse fasteregler i forbindelse med ramadan. Han møtte ikke i retten mandag fordi transporten og prosessen ville innebære en for stor belastning for ham, opplyser forsvareren, advokat Carl Konow Rieber-Mohn, til NTB

Jakobsen følger etter råd fra forsvarerne, ikke Ramadan. Det er på grunn av hans helsemessige situasjon. Forsvarer René Ibsen og Kjell T. Dahl mener deres klient ikke har noe i varetekt å gjøre. Hovedgrunnen for at han sitter er for å unngå at han skal forspille bevis. Dette får han ikke til utenfor fengselet heller, mener forsvarerne.

Svarte på spørsmål - De sitter med avlyttingsmateriale på han. Han får ikke endret på det, sier advokat René Ibsen.

I retten i dag ble han stilt spørsmål angående en av avlyttingsepisodene han har fått høre selv. Dette er blant opptakene PST mener beviser at de tre har inngått et terrorforbund.

Det dreier seg om et opptak der siktede Jakobsen og Davud skal ha hvisket til hverandre om den såkalte Sauerland-saken i Tyskland i 2007. Fire menn med tilknytning til Islamic Jihad Union, som skal være tilknyttet Al-Qaida, ble dømt for å ha forsøkt å lage en bombe av blant annet hydrogenparoksid.

I samtalen mellom de to terrorsiktede mennene omtaler Jakobsen de fire mennene som «bröder», ifølge PST.

Uenig med oversettelse Denne oversettelsen og tolkningen er Jakobsen fullstendig uenig i og fikk i dag fortelle hva han mener det betyr. Jakobsen krever ny oversettelse.

- Den 20. november gikk Jakobsen til PST med en bekymring mot Davud. Han mente det han drev med var ekkelt og ville si fra. Han ville ikke involvere seg selv i dette og overlot PST til å etterforske. På bakgrunn av dette forstår han at han blir etterforsket, men han mener de kunne etterforsket ham like godt om han ikke satt i varetekt, sier Ibsen.

Alle de siktede nekter straffskyld.

Fengslingsmøtene startet fra klokka 08.30 i dag bak lukkede dører. Kjennelsene er ventet å komme senere i kveld.

Dagbladet følger saken.