Bujars pappa er rystet

Faren til den drepte gutten Bujar, Nezir Gashi, er dypt rystet over frifinnelsen av den 58 år gamle tiltalte i Bujar-Gashi-saken i dag. Gashi finner liten trøst i at det blir en ny runde i rettssalen: - Dette var en lek fra begynnelsen, sier den nedstemte faren til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede ved første domsfellelse, da 58-åringen ble dømt til 11 års fengsel, gikk familien hardt ut i pressen og sa sin mening. Den gangen mente familien Gashi at straffen var alt for mild. Etter at Nezir Gashi i dag fikk vite at 58-åringen ble frikjent, var skuffelsen stor.

 - Man kan bare begynne å sende mannen en ny Bujar - han blir ikke dømt uansett. Dette skjer bare i Norge, sier en fortørnet Gashi. Han sier at han er rimelig sikker på at det hadde gått annerledes hvis en norsk gutt hadde blitt drept.

At det blir ny sak kommenterer han slik:

 - Nå blir det bare enda mer styr. Det er det eneste jeg vil si om den saken, sier han til Dagbladet :på nettet.

«Utvilsomt skyldig»

Etter først å ha blitt frifunnet av juryen, må den 58 år gamle tiltalte i Bujar Gashi-saken i Hamar belage seg på ny uvisshet bak murene. Fagdommerne mener 58-åringen er «utvilsomt skyldig» i knivdrapet på den 12 år gamle sjetteklassingen.

- Jeg ble lettet og rørt da juryen svarte nei på skyldspørsmålet, og desto mer skuffet da fagdommerne satte kjennelsen til side og varetektsfengslet meg for nye fire uker, sier den 58 år gamle arbeidslederen fra Hamar etter en dramatisk dag i Eidsivating lagmannsrett i dag.

- Nå har jeg sittet inne i 10 måneder for noe jeg ikke har gjort, og det burde være nok, sier 58-åringen.

Ny sak til høsten?

Selv om 58-åringen har jobb og bolig, og sier seg villig til å gå med på både meldeplikt, inndragelse av pass og et behandlingsprogram mot sitt alkoholmisbruk, mener de tre fagdommerne at det ikke er et uforholdsmessig inngrep å holde 58-åringen i varetekt i nye fire uker.

Varetektsperioden blir trolig enda lengre. Timeplanen til hans advokat Trygve Staff tilsier neppe at en ny sak for en såkalt meddomsrett - med nye fire legdommere og tre nye fagdommere - ikke kan komme opp før til høsten. Dette med mindre 58-åringen skulle velge å skifte advokat.

- Forferdelig

Tiltaltes tre voksne barn, som daglig har fulgt saken fra tilhørerplass både i herredsretten og i lagmannsretten, reagerte med tårer da juryen etter et tre timer langt møte svarte nei på skyldspørsmålet i dag. Gleden ble fort snudd da fagdommerne ti minutter senere enstemmig satte lagrettens kjennelse til side.

- Det er forferdelig, sier en av døtrene.

Tiltaltes barn har helt siden pågripelsen i mars i fjor appellert til sin far om å tilstå dersom han virkelig er Bujar Gashis drapsmann. 58-åringen har overfor barna, så vel som overfor to rettsinstanser, fastholdt sin uskyld.

- Jeg skjønner ingen ting av rettssystemet, sier tiltaltes bror oppgitt til NTB.

Politi-kritikk

Juryens kjennelse kan vanskelig tolkes som annet enn en klar kritikk av politiets etterforskning i den opprivende barnedrapssaken. Jurymedlemmene, som var ni i tallet etter at ett av medlemmene ble syk allerede under forhandlingenes første dag, har latt tvilen komme tiltalte til gode.

Etter lagmann Jørgen Bulls rettsbelæring å dømme, er det først og fremst funnet av noen ørsmå blodflekker på en sengegavl i 58-åringens hjem som overbeviser fagdommerne om tiltaltes skyld - ved siden av en lang indisierekke.

Ingen av avdødes pårørende var til stede i lagmannsretten i dag.

<B>SKUFFET:</B> Faren til den avdøde Bujar Gashi er skuffet over at den 58 år gamle tiltalte i dag ble frikjent av juryen.