Bukk og havresekk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da barne- og familieminister Laila Dåvøy lille julaften kommenterte barnehageforliket i radioen, forsnakket hun seg og sa «barnehageliket». En såkalt «slip of the tongue» som treffer bedre enn meningen var. For etter hvert som de politiske prosessene har gått sin gang, har den såkalte maksimalprisen for barnehager (første fase) blitt ganske stiv. Hvis du har to smårollinger som begge belaster familiebudsjettet med 2750 kroner måneden, pluss utgifter til mat, (og var det porto også?) og kanskje en trikkebillett når barna skal til akvariet eller museet, så er vi nesten der vi var: prisen er for høy for folk i etableringsfasen.
  • For at kommunene skal settes til å vurdere hvilke ekstrakostnader som foreldrene må dekke, står vi overfor en klassisk bukk og en like klassisk havresekk. Kommunenes midler strekker som kjent ikke til i forhold til Stortingets vedtak og innbyggernes forventninger. Lokalpolitikernes kreativitet for å dekke store kostnader kjenner derfor nesten ingen grenser. Selvsagt vil mange foreldre, som Dåvøy sier det, «oppfatte et godt måltid som en kvalitet ved barnehagen og være villig til å betale for det». Det er det som er problemet. De fleste foreldre er villige til å punge ut med hva det skal være for at barna skal ha det bra og få den kvalitet foreldrene mener de fortjener.
  • I tillegg sier barneministeren at kommunene selv skal få frihet til å foreslå hvor høy søskenmoderasjonen skal være. Det er prinsipielt riktig at lokalpolitikere selv skal få bestemme over lokale ytelser. Men her har vitterlig Stortinget satt seg på regjeringen med en klar beskjed om at den skal sette seg på kommunene og gi instruks. Barnehageforliket innebærer at alle barn skal få gode, rimelig barnehageplasser, til beste for dem selv og for samfunnet. Da må regjeringen og kommunene la være å snikinnføre situasjonen som førte til barnehageforliket: En uholdbar og altfor høy egenbetaling for noe som burde vært et gratis offentlig gode.