Bulgaria-buss snudde

En buss med bulgarere på vei til Norge skal ha snudd i hjemlandet, etter at tre bulgarske bussjåfører er siktet for menneskesmugling. Strømmen med bulgarere er trolig i ferd med å avta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom likevel 89 nye asylsøkere til Oslo i dag.

Totalt er det nå 731 bulgarere som har søkt om asyl i Norge siden 1. juni.

En buss med bulgarere skal ha snudd etter at flertallet om bord forsto at sjansene for å få oppholdstillatelse i Norge var små, opplyser Norges ambassadør i Romania, Arnt Rindal, til NTB.

Rindal var i dag på vei til den bulgarske byen Ruse for å informere både myndigheter og andre om at sjansene for å få oppholdstillatelse i Norge er ørsmå for bulgarere på jakt etter et bedre liv.

- Både vi og de bulgarske myndighetene er samstemte i synspunktet om å spre informasjon til bulgarerne så fort som mulig, slik at vi unngår at flere bulgarere selger hus og eiendeler og tar opp lån for å reise til Norge og søke om oppholdstillatelse, sier Rindal.

Arrangørene ser ut til å ha blitt skremt av arestasjonene, og er nå trolig i ferd med å gå under jorda. Antall annonser for bussbilletter til Norge er sterkt redusert. I dag var det bare fire annonser med mobilnummer som lokket, mens det for få dager siden var syv-ni som annonserte hver dag, skriver Aftenposten.

Vil fange storfiskene

Politiet i Oslo pågrep torsdag formiddag tre bulgarske bussjåfører, og siktet dem for menneskesmugling. Mennene var alle i samme buss, og ble pågrepet da de skulle slippe av 45 bulgarske passasjerer i Oslo sentrum.

- Alt tyder på at dette dreier seg om organisert menneskesmugling fra Bulgaria til Norge, og nå må vi bare bevise det, sier sjefen for utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt, politiinspektør Steen Dalgaard Nielsen, til NTB.

Sjåførene ble avhørt i dag, og først i morgen, fredag, vil politiet ta stilling til om de vil begjære de tre varetektsfengslet.

I dårlig lys

Både norsk politi og den bulgarske ambassaden i Oslo tror busstransportene fra Bulgaria er organisert med hjelp fra Norge.

- Masseutvandringen kunne ikke vært gjennomført uten gode kontakter i Norge. Dette er min personlige mening, men det er vel rimelig å tenke seg at det ikke er mulig å organisere en så omfattende transport av mennesker til et sted 3.000 kilometer unna uten lokal hjelp, sier chargé d'affaires Milko Milushev ved Bulgarias ambassade i Oslo til NTB.

I Bulgaria har myndigheter startet etterforskningen av hvem som står bak annonsene i bulgarske aviser. Annonsørene lokker med opphold og arbeid i Norge.

Raske avslag

De 89 asylsøkerne som kom til Norge i dag ble med en gang plassert i mottak på Østlandet.

38 bulgarere har så langt fått avslått sine søknader om asyl.

Utlendingsdirektoratet behandlet i går og i dag til sammen 29 søknader som gjelder for 38 av de bulgarske asylsøkerne. Samtlige har fått avslag med begrunnelse at søknadene var grunnløse, ifølge Menahem Paz, informasjonskonsulent i Utlendingsdirektoratet.

I går hadde 49 av de bulgarske asylsøkerne trukket søknadene sine om asyl.

(NTB/Dagbladet.no)

<B>JEVN STRØM: </B>Busslaster med asylsøkere fra Bulgaria er kommet til Norge etter falske annonser i bulgarske aviser. Asylsøkere fra Bulgaria venter i asylmottaket i Østfold sivilforsvarsleir i Våler hvor 11 telt er blitt satt opp for å huse alle sammen. <BR>Foto: SCANPIX