Bulgaria velger Kong Simeon II

Kong Simeon II har vært i eksil fra sitt land siden 1946. I dag ser han ut til å vinne valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Valgdagsmålinger viser at Bulgarias tidligere konge, Simeon II, har vunnet valget på ny nasjonalforsamling med partiet Nasjonal bevegelse for Simeon II. Søndag tilbød han opposisjonen en samlingsregjering.

Resultater fra de siste valgdagsmålingene søndag viste at Bulgarias eks-konge har vunnet parlamentsvalget med rundt 43 prosent av stemmene. Det er det dobbelte av hva den sittende regjeringskoalisjonen Forente demokratiske krefter, UDF, skal ha fått.

- UDF vil være naturlige samarbeidspartnere for Simeons nasjonale bevegelse, sa en av bevegelsens ledere, Plamen Panayotov, søndag. Sittende statsminister Ivan Kostov har foreløpig avslått dette tilbudet, men hans partikollega Stefan Sofianski, den populære borgermesteren i hovedstaden Sofia, sier at den beste løsningen for Bulgaria er en bred samingsregjering.

Rentefrie lån

Simeons politiske bevegelse ble grunnlagt i april, etter at grunnlovsdomstolen først hadde stanset bevegelsen med henvisning til tekniske formaliteter.

Det meste av sitt voksne liv har eks-kongen tilbrakt i Spania som forretningsmann, og ambisjonene hans er ikke små på gamlelandets vegne. Han har lovet å gjøre det fattige landet rikt igjen innen 800 dager. Simeon lover blant annet rentefrie lån for mindre næringsvirksomhet og lønnsøkninger for politi og lærere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer