Bulgaria venter i spenning på avgjørelse i Libya

Fem sykepleiere og en lege får skjebnen avgjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bulgaria veksler mellom engstelse og håp i forkant av den endelige avgjørelsen om skjebnen til helsearbeiderne som er dømt til døden i Libya.

Hvorvidt dødsdommene mot fem bulgarske sykepleierne og en palestinske legen blir stående, skulle etter planen bli avgjort på et møte i justisrådet i går kveld. Men ifølge det statlige nyhetsbyrået Jana ble avgjørelsen utsatt til i dag.

Bulgarsk presse uttrykte i går håp om at sykepleierne og den palestinske legen, som nylig har fått bulgarsk pass, kan komme hjem i løpet av få dager.

Flere aviser trykket også et bilde av sykepleiernes bagasje som sto pakket og klar på et rom i en bulgarske ambassaden i Tripoli.

Zorka Anatsjkova, moren til sykepleieren Kristjana Valtsjeva, sier hun er optimistisk, men at hun frykter at Libyas leder Muammar Gaddafi «kan komme til å finne på en eller annen formell begrunnelse for ikke å løslate dem».

Justisrådet kan enten benåde de seks helsearbeiderne, omgjøre dødsstraffen til fengselsstraff eller stadfeste dødsdommen.
- Utpekt til syndebukker 

De seks har vært fengslet i over åtte år og er ved tre anledninger blitt dømt til døden for med vilje å ha smittet 426 barn med hiv. 56 av de smittede barna er allerede døde.

Helsearbeiderne, som jobbet ved et sykehus for barn i Benghazi i Libya på 90-tallet, sier at de ble tvunget til å tilstå gjennom bruk av tortur.

DØDSSTRAFF: Fem bulgarske sykepleiere og en lege er dømt til døden for å ha smittet hundrevis av barn med HIV. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
DØDSSTRAFF: Fem bulgarske sykepleiere og en lege er dømt til døden for å ha smittet hundrevis av barn med HIV. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA Vis mer

Bulgaria mener at de seks er blitt utpekt til syndebukker av libyske myndigheter, som har ønsket å dekke over dårlig hygiene ved sykehuset.

Vestlige eksperter har også uttalt at uaktsomhet og dårlig sykehushygiene var den virkelige årsaken til at barna ble smittet, og at forholdene ved sykehuset var slik lenge før de seks helsearbeiderne begynte å jobbe der.
Erstatning til familiene
Bulgarske medier understreket at det er lite sannsynlig at dødsdommene blir opprettholdt ettersom familiene til de hiv-smittede barna har godtatt en erstatning på én million dollar per barn.

En veldedig organisasjon som ledes av Gaddafis sønn Seif al-Islam, sa søndag at familiene mener en erstatning av denne størrelsen vil være tilstrekkelig.

Ifølge al-Islam er det Bulgaria, Slovakia, Kroatia og Tsjekkia som skal legge pengene på bordet, men bulgarske myndigheter har ikke villet kommentere at det er inngått en avtale. EU-kommisjonen sa mandag at den ikke har noe med erstatningsavtalen å gjøre.

En kilde med tilknytning til forhandlingene sier at avtalen vil bli offisielt kunngjort tirsdag.

- Vi går nå over detaljer angående gjennomføring av avtalen. Hvis vi kommer i havn, vil vi kunngjøre avtalen i kveld. Hvis ikke, blir det annonsert i morgen, trolig på en pressekonferanse, sier en ikke navngitt kilde til Reuters mandag.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer