Bulgarsk gissel drept i Irak

En irakisk gruppe har drept en av de to bulgarerne de holdt som gisler, meldte TV-kanalen Al-Jazeera tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig satte de en frist på 24 timer før de vil drepe den andre bulgareren. Kort tid etter meldte kanalen at gisseltakere truer med å drepe en egyptisk statsborger som holdes fanget i Irak i løpet av de nærmeste tre døgnene. Egypteren kan bli satt fri, hvis hans saudiarabiske arbeidsgiver trekker seg ut av Irak, het det i meldingen.

Den bulgarske regjering bekreftet sent tirsdag kveld at en av de to bulgarske gislene er drept. Bulgarerne vil gjøre alt som står i menneskelig makt for å forhindre at det andre gisselet lider samme skjebne, sa en regjeringstalsmann i Sofia.

Gisseltakerne sendte et videoopptak av drapet til TV-kanalen, opplyste Al-Jazeera, som ikke kringkastet opptaket. Gruppa krever at USA løslater irakiske fanger og hadde opprinnelig satt en frist fredag kveld.

Georgi Lazov (30) og Ivailo Kepov (32) forsvant 27. juni. Bulgarske myndigheter har sagt de to bare jobbet med å frakte biler fra Bulgaria til Mosul i Nord-Irak, og ikke drev med politikk.

Regjeringen i Sofia sendte diplomater til Irak for å forsøke redde de to gislene.

- Nå kan vi ikke gjøre annet enn å be til Gud om at det andre gisselet vil få leve, sa en bulgarsk regjeringstalsmann etter at tirsdagskveldens drapsmelding var bekreftet.

Bulgaria har 471 soldater i Sør-Irak, med base i Karbala, og den bulgarske regjeringen sier de vil forbli i landet så lenge som nødvendig. Gruppa som tok de to som gisler skal være ledet av Abu Musab al-Zarqawi.

Ifølge USA er al-Zarqavi Osama bin Ladens mann i Irak og den lokale lederen av al-Qaida-nettverket. Han mistenkes for å organisere motstand mot amerikanske styrker og den USA-innsatte irakiske styret, samt halshugginger av flere utenlandske gisler.

Sent tirsdag kveld var skjebnen til det filippinske Irak-gisselet Angelo de la Cruz fortsatt uviss. Den filippinske regjering har lovet å trekke sine soldater ut av Irak, hvis åttebarnsfaren og lastebilsjåføren de la Cruz får leve.

(NTB)

<B>HENRETTET:</B> En av disse mennene skal ifølge Al-Jazeera ha blitt drept i Irak.