Bulgarske gruvearbeidere i sultestreik

SOFIA (NTB-Reuters): Arbeiderne i en bly- og sinkgruve i det sørlige Bulgaria fortsatte mandag sin sultestreik på femte døgnet til støtte for krav om høyere lønn og bedre arbeidsforhold. Rundt 360 arbeidere deltar i den underjordiske protestaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderne i gruven i Zlatograd, nær grensen mot Hellas, har krevd lønnsøkninger på opp til 200 prosent. Men finansminister Muravei Radev sa etter et møte gruvearbeiderne lørdag at driften er så lite effektiv at selskapet som driver gruven er på konkursens rand.

Protestaksjonen begynte torsdag, og stadig flere arbeidere har sluttet seg til sultestreiken. Samtidig truer arbeiderne ved de bulgarske statsbaner med å legge ned arbeidet og lamme all togtrafikk fra tirsdag av, dersom de ikke får oppfylt sine egne lønnskrav.

Samferdselsminister Wilhelm Kraus sier at regjeringen ikke har penger til å betale jernbanearbeiderne mer lønn. Han framholder at jernbanedriften først må effektiviseres, og at 6000 av statsbaneselskapets 53 000 ansatte vil bli oppsagt innen 1. april i år.

Regjeringen i Sofia har hendene fulle med en rekke streikeaksjoner, blant dem en aksjon blant de ansatte i Optikoelektron som lager avansert optisk utstyr til militært bruk. Optikoelektron-arbeiderne streiker ikke for høyere lønn, men for å få tilbake sin toppsjef etter at regjeringen ga ham sparken.

(NTB)