Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bulgarske politibetjenter skal ha banket opp og ranet flyktninger før de sendte dem tilbake

Den bulgarske regjeringen vil ikke svare på anklagene.

 UTSATT FOR OVERGREP: Flyktninger som ankommer Bulgaria via Tyrka skal ha blitt banket opp og ranet av bulgarske politibetjenter før de ble sendt tilbake til Tyrkia, ifølge HRW. Foto: Hristo Rusev/NurPhoto
UTSATT FOR OVERGREP: Flyktninger som ankommer Bulgaria via Tyrka skal ha blitt banket opp og ranet av bulgarske politibetjenter før de ble sendt tilbake til Tyrkia, ifølge HRW. Foto: Hristo Rusev/NurPhoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politibetjenter i Bulgaria skal ha banket opp og ranet asylsøkere før de ble tvangssendt tilbake til Tyrkia, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) i en fersk rapport.

I rapporten har de intervjuet 45 asylsøkere og migranter fra Afghanistan, Syria og Irak som ble kastet ut av Bulgaria mellom mars og november og i fjor.

26 personer forteller at de ble banket opp av betjentene eller bitt av politihunder. Med unntak av en forteller samtlige at de ble frarøvet verdigjenstander, i noen tilfeller med våpen, for deretter å bli presset tilbake over grensen til Tyrkia.

- Bulgaria må stoppe misbruk og ulovlig behandling av mennesker som søker beskyttelse i Europa, sier Lydia Gall, Balkan og Øst-Europa- forsker i Human Rights Watch.

- Bryter med menneskerettighetskonvensjonen Ifølge Gall ble asylsøkerne og migrantene frarøvet penger, mobiler, mat, drikke og andre gjenstander.

- Den bulgarske regjeringen bør umiddelbart sette en stopper for returnering av asylsøkere, etterforske påstander om overgrep og holde de ansvarlige til ansvar, sier hun.

I september 2015 ble Bulgaria etterforsket av EU-kommisjonen i forbindelse med påstander om masseutsendelser av asylsøkere og migranter som blir sendt tilbake til land hvor de risikerer tortur eller forfølgelse. Flyktningene skal ha blitt sendt tilbake uten at behovet om beskyttelse ble vurdert, og HRW mener at denne praksisene bryter med flyktningkonvensjonen og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

- EU har sviktet med å etterforske Bulgaria for alvorlige menneskehetsbrudd og vold mot innvandrere. Det er uakseptabelt å strippe sårbare mennesker for eiendeler for å så sende dem tilbake til landet de har fryktet fra, sier Gall.

Utsatt for overgrep Hjelpeorganisajonen Oxfam skrev en liknende rapport i november i fjor hvor de hadde intervjuet over 100 migranter som har passert gjennom Bulgaria og ankommet Serbia, ifølge NTB.

De fleste overgrepene er det ifølge rapporten bulgarske politifolk og grensevakter som står bak, men det fortelles også om overgrep fra myndighetspersoner på bulgarske flyktningsentre. I fjor brukte Norge Dublin-avtalen til å selv sende 23 personer tilbake til Bulgaria.

Gall forteller at HRW har prøvd å snakke med bulgarske myndigheter uten hell.

- Vi dokumenterte liknende forhold i 2014 og da ble vi av de bulgarske myndighetene kalt for idioter og kastet på dør. Vi sendte et nytt brev i midten av desember i fjor, men den har de ikke engang svart på om er motatt eller ikke, forteller hun.

Den bulgarske ambassaden har foreløpig ikke besvart på Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media