Bulldoser jevnet 2300 år gammel maya-pyramide med jorden

For å skaffe grus til en ny vei ...

GRUSTAK: Eierne av en sukkerplantasje trengte fyllmasse for å bygge en ny veg. Da valgte de seg en 2300 gammel steinhaug, som alle andre kaller en historisk maya-pyramide, for å skaffe seg fyllmasse til veien. Foto: AP/NTB Scanpix.
GRUSTAK: Eierne av en sukkerplantasje trengte fyllmasse for å bygge en ny veg. Da valgte de seg en 2300 gammel steinhaug, som alle andre kaller en historisk maya-pyramide, for å skaffe seg fyllmasse til veien. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er som å få et kraftig slag i magen, det er bare helt fryktelig, sier Jaime Awe som er sjef for Det arkeologiske instituttet i Belize.

Arkeologene oppdaget for litt over en uke siden hva som var i ferd med å skje med den 2300 år gamle pyramiden som er et av de eldste og mest betydningsfulle i sitt slag. Pyramiden ligger i den nordlige delen av Belize, nær grensen til Mexico.

Historieløst - Det er helt utrolig at noen kunne gjøre dette. Det er så historieløst og ignorant som det kan få blitt. På toppen av det hele skulle de bruke den gamle pyramiden som fyllmasse for å bygge en ny vei, sier en hoderystende Jamie Awe til Huffington Post.

Restene av pyramiden ligger i en privateid sukkerplantasje, og mangler de glatte fasadene som pyramidene i Giza eller andre godt bevarte byggverk har. Likevell mener arkeologene at utbyggerne må ha visst at det var snakk om gamle maya-byggverk. Pyramiden er rundt 33 meter høy i et ellers helt flatt landskap, og det er alment kjent hva byggverket er. 

Forbannet latskap - Selskapet visste at dette var en gammel struktur. Det er bare forbannet latskap, sa Awe. Bilder fra stedet viser hvordan gravmaskinen spiser bort pyramidens skråsider, slik at det bare er igjen en kjerne av kalkstein i sentrum. På toppen kan man se det som har vært en hule inne i fjellet hvor mayaene kan ha oppholdt seg.

Jamie Awe peker på at mayaene har bygget pyramiden med handkraft og minimalt med hjelpemidler. Han blir opprørt over at et så unikt byggverk og en kulturskatt på dette nivået kan jevnes med jorden på bare noen timer.

Ufattelig - Hvorfor kan ikke disse menneskene gå å grave en plass hvor det ikke finnes noe av kulturelle verdier? De kunne ha funnet seg et steinbrudd hvor som helst, men de valgte å ødelegge denne pyramiden. Det er helt ufattelig, sier han. 

Politiet i Belize opplyser at de har innledet en etterforskning, og at det kan ende opp med en tiltale. Selv om området var privateid, er historiske ruiner som denne pyramiden fredet av myndighetene.

- Dessverre er slike ødeleggelser av vår kulturarv uopprettelige, og svært mange tar ikke dette på alvor. Den eneste måten vi kan få bukt med disse problemene på er å innføre strenge fengselsstraffer, sier Francisco Estrada-Belli, professor ved Universitetet i Tulane.

UTGRAVD: En mann står å ser på det som er igjen av pyramiden i Belize. Foto: AP/NTB Scanpix.
UTGRAVD: En mann står å ser på det som er igjen av pyramiden i Belize. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer