Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bulldoserne gikk løs på sykehuset. På innsiden satt livredde leger og en pasient

- La på sprang.

REVET: På innsiden av sykehuset skal det ha vært både en pasient og helsepersonell. I tillegg skal minst seks lik ha blitt begravet da rivingsmannskapene gikk til verket. Foto: EPA/FEATURECHINA/NTB Scanpix
REVET: På innsiden av sykehuset skal det ha vært både en pasient og helsepersonell. I tillegg skal minst seks lik ha blitt begravet da rivingsmannskapene gikk til verket. Foto: EPA/FEATURECHINA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bulldosere har revet deler av et sykehus i Henan-provinsen. Det melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, her gjengitt av BBC.

På innsiden av sykehuset skal det ha vært både en pasient og helsepersonell. I tillegg skal minst seks lik ha blitt begravet da rivingsmannskapene gikk til verket.

- Et svært hull åpnet seg i veggen. Pasienten ble livredd og la på sprang, sier Liu Chunguang som er leder for sykehusets radiografi-avdeling.

- Mangel på respekt Nyhetsbyrået melder videre at utstyr for flere millioner kroner skal ha blitt ødelagt i det som nærmest omtales som et «angrep».

Bakgrunnen for rivingen var at sykehusets radiografi-avdelingen ligger på et stykke land der det er planlagt et større veiprosjekt. Lokale myndigheter sier at de gjentatte ganger har bedt sykehuset evakuere denne delen, og at den skal klargjøres for riving.

I en uttalelse sier myndighetene at ingen var til stede i bygningen da rivingen fant sted, noe som står i strid med forklaringen til de ansatte.

De hevder at tre leger og minst én pasient var til stede, og at flere ansatte ved sykehuset ble skadet da de forsøkte å stanse maskinene.

- Å begrave døde pasienter i bygningsmassen viser mangel på respekt overfor de avdøde, sier Chunguang.

«Spikerhus» Slike konflikter er ikke uvanlige i Kina, selv om det ikke er hverdagskost at sykehus forsøkes jevnet med jorden med pasienter og personell til stede.

Når store eiendomsprosjekter skal bygges, er det ofte slik at enkelte av innbyggerne nekter å flytte på seg. Det kan gi seg utslag i karakteristiske enkelthus som står mutters alene.

Fenomenet har fått navnet «nail houses», eller spikerhus på norsk - en sammenlikning til en spiker som blir stående alene og ikke lar seg rikke.

I Kommunist-Kina ble privat eiendomsrett avskaffet, og dermed kunne ikke folk eie sitt eget hus eller nekte å flytte. Men i 2004 ble privat eiendomsrett tatt inn i grunnloven. En lovendring fra 2007 beskytter privat eiendomsrett på lik linje med kollektivt eid og statseid eiendom, selv om retten til jordbrukseiendom på landsbygda fortsatt er begrenset.

Ekspropriering av eiendom i urbane områder kan bare skje hvis det er i «det offentliges interesse», noe myndighetene for eksempel brukte da de rev store nabolag under forberedelsene til sommer-OL i Beijing i 2008.

SPIKERHUS: Flere steder i Kina kan man finne såkalte spikerhus der beboerne har nektet å flytte på seg. Her kan man se en bil kjøre rundt et slikt hus på en motorvei i Zhejiang-provinsen. Foto: NTB Scanpix
SPIKERHUS: Flere steder i Kina kan man finne såkalte spikerhus der beboerne har nektet å flytte på seg. Her kan man se en bil kjøre rundt et slikt hus på en motorvei i Zhejiang-provinsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media