Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bumerangene har landet

BERGEN (Dagbladet): Et mareritt er over for de involverte i politivoldsakene i Bergen. - Det var nødvendig å få satt sluttstrek, sier nå førstestatsadvokat Walter Wangberg. Han vil påstå frifinnelse i sju bumerangsaker, og må vente betydelige erstatningskrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hensynet til politiet i Bergen, allmennheten og den sosiale fred tilsier at sakene ikke fremmes på ny, sier Wangberg.

Høyesterettsadvokat Cato Schiøtz gir Wangberg honnør for rask avgjørelse, men er ikke overrasket over konklusjonen.

Vant fram

- Alt annet enn påstand om frifinnelse ville ha vært en skandale, sier Schiøtz.
Han er en av advokatene som vant fram i kravet om gjenopptakelse for sju av tretten domfelte informanter i bumerangsakene.

Som kilder for voldsforskerne Gunnar Nordhus og Edvard Vogt ble informantene dømt til fengselsstraffer på sju til ni måneder for usanne forklaringer.

Rettshistorie

- Når selve frifinnelsen skjer i Gulating lagmannsrett blir det skrevet rettshistorie. Jeg kjenner ikke til at det før har skjedd at sju personer som har lidd justismord blir frifunnet samtidig, sier Schiøtz.
Etter at det blir satt punktum for den strafferettslige delen av saken, vil advokatene vurdere erstatningskrav mot staten.

- Det skjer på akkurat som i Liland-saken, sier Schiøtz.

Han mener seieren for de tidligere domfelte har en beisk bismak fordi bumerangsaken også er en dom over landets nest største politikammer.

- Svekket bevis

- Frifinnelse er også et nederlag for politiorganisasjonene. Hvis de hadde tatt et oppgjør med kulturen de kjente til ved Bergen politikammer, ville de unngått å bringe etaten i vanry. De utviste misforstått solidaritet.
Forholdene i tiltalebeslutningene er i dag 12- 15 år gamle, mens de underliggende forhold stammer fra 1975- 76.

- Tidsmomentet er en faktor som svekker beviskraften og framheves som noe som tilsier at gjenopptakelsesinstituttet må praktiseres med stor varsomhet, sier Wangberg.

- Gunnar Nordhus bør være spesielt fornøyd nå. Han ble utsatt for noe som kan sammenliknes med en juntastat. Han er forfulgt og systematisk trakassert i en årrekke, sier Schiøtz.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!