17. mai-fylla

Bunad full av leire, og «nesten naken mann» ble kastet på sjøen

Politiet har hatt nok å gjøre på 17. mai landet rundt.

IDYLL: For de aller fleste er 17. mai en fin opplevelse. For noen går det imidlertid over styr. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
IDYLL: For de aller fleste er 17. mai en fin opplevelse. For noen går det imidlertid over styr. Foto: Ryan Kelly / NTB ScanpixVis mer

Det har vært knyttet spenning til hvorvidt det faktum at 17. mai i år faller på en fredag ville få nasjonaldagsfylla til å bli enda mer ekstrem enn vanlig. Ut fra politidistriktenes Twitter-meldinger har tjenestefolk over hele landet hatt nok å henge fingrene i:

På puben Fiskebasaren ved kanalen i Moss måtte politiet rykke ut til en «svært plagsom og nesten naken og beruset mann» som tok seg inn i en båt og blant annet ødela kalesjen.

- En håndfast og kanskje noe irritert publikummer kastet mannen i kanalen. Han ble fisket opp av politiet og kjørt i arresten, er sortien fra operasjonssentralen ved Øst politidistrikt.

Innlandet politidistrikt måtte hanskes med en rekke motorrelaterte fyllehendelser. Blant annet stoppet de en bilist som «børnet» i Flisa sentrum, og som ved nærmere ettersyn viste seg å være beruset.

Lyrisk politi

Politiet i Trøndelag er mest opptatt av hvor mange det er som tar dårlig vare på finstasen. Så mye at de tvitret et dikt om det:

I dag e jo dagen for å værra fin i klær'n
men med sjampis te frokost så kan du bli litt fjern
I bunada og findressa
drita foill og utpessa
har mang fått flekka som bli ond å fjern

- Vi fikk blant melding om en dame i bunad som var full av leire, utdyper operasjonsleder Ebbe Kimo - som også er diktets forfatter.

Operasjonslederen er vant til at det kan gå slik på 17. mai.

KOSTBART: Guttegjengen feirer 17 på Solli plass i Oslo. Og bordet de har reservert, det koster 20 000 kroner. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er mange meldinger om folk som raver hjem på vei fra feiringen, og vi har en håndfull i arresten. Vi har også 20-30 logger på fulle folk som ikke klarer å ta vare på seg selv, sover i gata og i parker. Det skal ikke være sånn 17. mai, sukker han.

Hoppet på sjøen

- Vi har merket at det har vært fint vær, og det har vært en del berusede folk igjennom dagen. Men vi har ikke hatt veldig mange saker, forteller Møre og Romsdal politidistrikts operasjonsleder Sindre Molnes.

Distriktets Twitter-logg vitner om slåsskamper og andre ordensforstyrrelser. I Ålesund måtte en mann plukkes opp etter å ha hoppet på sjøen i beruset tilstand og tas hånd om av politiet.

- De fleste sakene har vært folk som er blitt bortvist eller sendt hjem, forteller Molnes.

Operasjonslederen synes det er vanskelig å sammenlikne med tidligere år, men registrerer at folk begynte å drikke tidlig, noe pågangen på uteserveringene underbygger.

- Nå får vi se hva som skjer i natt; enten har folk dratt hjem, eller så fortsetter de å feste, sier Molnes.

«Amper stemning»

Oslo-politiet har måttet hanskes med en rekke slåsskamper og «amper stemning», blant annet på restauranter og utesteder på Aker Brygge og Grünerløkka.

- Vi har hatt en del meldinger om ordensforstyrrelser som erfaringsmessig har mye med fyll å gjøre, og det har nok vært noe mer enn dersom 17. mai hadde falt på en annen dag i uka, sier Oslo-politiets operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

Men han legger til:

- Jeg sammenlikner dagen i dag mer med en vanlig lørdag kveld / natt til søndag. Sånn sett skiller den seg lite ut.

Sparket glassdør

Også Agder har hatt sin andel bråk, med blant annet melding om slagsmål på rutebilstasjonen i Kristiansand, og en mann som sparket gjennom ei glassdør, med en blødende fot som resultat.

- Det har vel egentlig gått sånn på det jevne. Det har ikke vært noen alvorlige skader som peker seg ut, men vi har litt ordensrelaterte oppdrag utover kvelden nå, sier operasjonsleder Linn Andresen.

- Det vi har nå, er gjerne knyttet til det yngre publikum. Ikke nødvendigvis russ, men yngre ungdommer. Vi har litt å holde på med, men det har ikke vært noen spesielle hendelser her hos oss, sier Andresen.

Stille i nord

I nord er det påfallende stille, ifølge operasjonssentralene.

- Foreløpig har det vært rolig i kveld, sier operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Anne Rigmo Søderholm.

- Vi hadde vaktskifte i tretida. Meldingen vakta hadde da, var at det ikke hadde vært noen store ting. Foreløpig er det rolig, selv om det er en fredagskveld, sier operasjonsleder i Troms politidistirkt, Lennart Steffensen.