Bunadseksperter påpeker: Urnorsk med skaut på bunaden

- Vi oppfordrer folk til å bruke det tilbehøret som var vanlig i gamle dager.

UTSATT FOR RASISME: Sahfana M. Alis bilde av sin Frafjord-bunad, med spesialsydd hijab, har utløst et skred av hatmeldinger. Bunadseksperter påpeker at det er tradisjon med skaut til norske bunader. Foto: Privat
UTSATT FOR RASISME: Sahfana M. Alis bilde av sin Frafjord-bunad, med spesialsydd hijab, har utløst et skred av hatmeldinger. Bunadseksperter påpeker at det er tradisjon med skaut til norske bunader. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Sahfana M. Ali (37) fra Stavanger fikk sydd en bunad med hijab, utløste det et skred av hatmeldinger og rasisme.

Dagbladet har snakket med norske bunadseksperter, som påpeker at skaut er en del av den norske bunadstradisjonen.

- Når vi ser dette i et historisk lys, er det ikke radikalt å gå med hijab til bunad. Vi har liknende tradisjoner her i Norge, bare med en annen religion og kultur, sier Camilla Rossing, leder ved Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt.

- Akkurat den bunaden hun har skaffet seg finnes det ikke skaut til, for den er fra 1900-tallet og har ei lue. Men på 1800-tallet gikk kvinnene med skaut til denne bunaden, utenpå lua, sier kulturhistoriker Bjørn Sverre Hol Haugen, som har skrevet Norsk Bunadsleksikon.

Oppfordrer til skautbruk til bunad

Mange norske bunader har tilhørende skaut, særlig på Vestlandet, Sørlandet og indre Østlandet. Men det er ikke så vanlig lenger. Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt oppfordrer flere til å bruke hodeplaggene til sine bunader, også skautene.

- De siste skautene gikk ut av bruk rundt 1900, men i noen områder har man fortsatt holdt på det. De siste som gikk med skaut til bunaden i Norge døde på 1980-tallet, så det er ikke så lenge siden, sier Rossing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer