Bunadsprins i paradis

Kronprins Haakon og Mette-Marit besøkte Valdres folkemuseum i dag. Se de flotte bildene av paret i bunad!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang stilte kronprinsen i bunad i offentlig sammenheng da han sammen med forloveden Mette-Marit Tjessem Høiby kastet glans over Valdres folkemuseums 100-årsjubileum i dag.

I strålende solskinn viste Valdresdalen seg fra sin beste side da valdrisene feiret sitt folkemuseum. Kronprins Haakon kom til Valdres ikledd Fana-bunad, mens hans forlovede hadde funnet fram sin Rogaland-bunad.

Og det var ikke bare de fornemme gjester som stilte i folkedrakt. Det var stint med bunader mellom de gamle og brune bygningene på det som jubileumsgeneral og konservator Jahn Børe Jahnsen stolt beskriver som «folkets eget museum».

Etter å ha overvært gudstjeneste i Tingnes kirke fikk det kongelige par en omvisning på friluftsmuseet, før de smilende og vinkende tok imot nesten ett tusen personer som deltok i folketoget fra kirken og til museet.

- Paradisisk

¡-Dette museet må være det eneste i verden som tilbyr paradisiske opplevelser, sa kronprins Haakon under sin tale, og henviste til det lokale utsagnet av paradiset som «sommeren i fjellet på stølen.»

-Dette har overgått våre forventninger, la han til.

Han fikk støtte fra sin forlovede.

- Det har vært veldig fint, sa Tjessem Høiby før hun reiste fra museet.

Rundt 3.000 hadde møtt opp for å se de storslåtte gjestene og feire dagen og det er ingen tvil om at valdrisene satte pris på besøket.

De innbudte gjestene så ut til å storkose seg under jubileumsforestillingen i de idylliske omgivelsene, der de fikk servert både «friarvise» og slåtter som musikalske innslag. Det vordende brudeparet fikk også et kristneteppe i gave av folket i Valdres - et høytidsteppe som tradisjonelt blir brukt til dåp.

- Men det kan så absolutt brukes i bryllup, sa ordfører Ola N. Døvre i Nord-Aurdal, da han overrakte gaven på vegne av de seks Valdres-kommunene.

Rømmegrøt

Etter jubileumsforestillingen fikk kronprinsen og hans forlovede tradisjonell valdreskost. 30 liter rømme gikk med til rømmegrøten, i tillegg til spekemat og annet snadder.

- Dette er århundrets arrangement her i Valdres og vi ønsker å vise oss fra vår beste side, sier ordfører Døvre til NTB.

Han håper all oppmerksomheten rundt besøket vil bringe flere besøkende til regionen og museet.

Helt fra Tyskland kom da også TV-kanalen ARD, som lager en dokumentar om kronprinsen og hans forlovede. Det er ventet at mellom tre og fire millioner tyskere vil se programmet som vil bli sendt en uke før kronprinsbryllupet i august.

Kongen hyllet

Mens kronprinsen og Mette-Marit var i Valdresdalen, var kongen og dronning på Jæren.

-Dette var en flott tur til Jæren, utbrøt kong Harald begeistret etter sin første dag under rogalandsbesøket. Tusenvis møtte fram i dag for å hylle kongeparet. Mandag skal de til Ryfylke.

Jæren er preget av dikteren Arne Garborg, på mange vis. Det fikk kongeparet erfare da de startet sitt fire dager lange besøk i Rogaland.

- Det har vært en fin dag, sa dronningen mens hun vandret i solskinnet langs Mølledammen i Bryne.

- Den har vært kjempeflott, la kong Harald til. Han lot seg sjarmere av jærbuens lune lynne.

Garborg

Dagen startet med besøk i Arne Garborgs sommerhus Knudaheio på Undheim i strålende sol og vindstille. Festkledde jærbuer og musikk fra Undheim og Eikeland skolekorps møtte kongeparet ved grinden.

Besøket på Garborgs sommersted vitnet også om jærsk enkelhet. Garborgs enkle dikterstue har likevel et kongelig preg der den ligger på en høyde, med utsikt over Jæren helt ut til havet. Gjennom smårutete vinduer kunne kongen nyte det fredelige, og samtidig ville, Jær-landskapet, godt plassert i Garborgs gyngestol.

- Jeg visste ikke at han var så opprørsk, sa kong Harald etter en kort innføring om Garborgs liv og virke.

Utsikten fra dikterstuen inspirerte dikteren Garborg da han skrev «Haugtussa», «Fred» og «Knudaheio-brevene». Sigbjørn Reime, som er kulturformidler i Time kommune, fortalte at Garborg hadde utsikt til barndomshjemmet Garborggarden fra plassen sin i gyngestolen. Etter Knudahei-besøket dro kongen videre til Garborgs barndomshjem.

Uformell

- God dag, konge, hilste bonde Sverre Reiten og ba like godt kongen til et «bondedrøs» i hagen med kaffe og en enkel servering. Reitens nabogård er Gardborggarden, og bonden hadde ansvaret for å vise kongen rundt i det Jærhuset.

Garborgs barndomshjem var like enkel og varm som Jær-innbyggerne som tok imot kongeparet på Jæren søndag. En uformell og munter tone preget både kongen og vertskapet på Jær-gården under kaffedrøset.

- Ønsker du en kopp med kaffe, spurte Reiten. Og kort tid etter var småpraten i gang i bondens hage.

Fest

Etter lunsj dro kongeparet til Bryne, som nettopp har fått bystatus. Og det nye byfolket fylte gatene i tusentall, pyntet i bunader og med flagg. Også her preget Jær-dikteren Garborg programmet. Og på det nye torget midt i sentrum, avduket kong Harald Garborgmonumentet som er laget av Fritz Røed.

Besøket på Jæren markerte starten på det fire dager lange rogalandsbesøket. Mandag reiser kongeparet inn Ryfylke-fjordene til Sauda. I løpet av den første dagen i Ryfylke skal kongeparet i tillegg besøke Suldal kommune før de reiser videre til Finnøy.

Videre går turen utover mot Hjelmeland kommune tirsdag. Da skal kongeparet også til Strand kommune og Forsand kommune. Rogalandsturen avsluttes onsdag med besøk på Kvitsøy og Rennesøy. Før kongen og dronningen forlater vestlandsfylket, skal de åpne kongeboligen Ledaal i Stavanger som er ferdig nyrestaurert. (NTB)