INGEN SOMMER:  Under morgendagens 17. mai i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Ei ung jente heiser det norske flagget. NB! Modellklarert.
Foto: © Jonas Frøland / NTB scanpix
INGEN SOMMER: Under morgendagens 17. mai i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Ei ung jente heiser det norske flagget. NB! Modellklarert. Foto: © Jonas Frøland / NTB scanpixVis mer

Bunadsvær i sør, stillongs i nord

Sola vil skinne over Sør-Norge, mens de som befinner seg i nord må ta med paraply og ha på stillongs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk Nord-Norge det desidert fineste 17. mai-været. I år må imidlertid nordlendingene belage seg på temperaturer ned mot 0 grader, sludd i fjæresteinene, vind og mye nedbør - noe som kan gjøre 17. mai-feiringen til en sur fornøyelse.

En fattig trøst er at det også kan skye til sørpå utover kvelden, opplyser vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

Sludd og snø Det er kjølig havluft med nedbør som kommer inn over hele Nord-Norge fra i dag, og som bidrar til det elendige 17. mai-været.

- Nedbøren kommer stort sett i form av regn, men enkelte steder kan det bli både sludd og snø temmelig langt ned, sier Granan.

Det er sendt ut obs-varsel om vanskelige kjøreforhold i Nordland og Troms.

Men i Øst-Finnmark blir det ikke så ille, opplyser meteorologen.

- De får lite nedbør i forhold til resten av Nord-Norge, sier han.

Også på Svalbard kan folk vente seg en brukbar 17. mai med oppholdsvær og et par plussgrader.

Men i Møre og Romsdal og Trøndelag blir det regn og snøbyger utover kvelden. Trass i mulige gløtt av sol vil det holde seg forholdsvis kjølig i Trondheim, og i tillegg kan det komme en regnbyge eller to.

Godt bunadsvær Sør for Dovre blir det for det meste oppholdsvær, særlig østafjells.

- Vi venter opp mot 16-17 grader enkelte steder på Østlandet. Det blir ikke så veldig varmt, men godt bunadsvær, sier Granan.

Det er heller ikke ventet regn sørpå. Derimot kan det falle en og annen dråpe i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Dermed ser det ut til at det er Østlandet og Oslo som får det beste 17. mai-været i år. Fortjent, vil noen muligens mene, ettersom hovedstaden opplevde en uvanlig sur og kald nasjonaldag i fjor.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram