Bundet fast av moren

Anne Cathrine Jacobsen ble bundet fast av sin egen mor utenfor Jernbanestasjonen i Oslo mens reisende hastet forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 12 år ble Jacobsen slått og mishandlet av moren, før hun omsider ble tatt hånd om av barnevernet i 1977. 33-åringen har fått den største voldsoffer-erstatning i Norge noensinne. 225 000 kroner er tilkjent Jacobsen for mangelfull oppfølgning fra skole og barnevern i forbindelse med mishandling i barndommen.

Ikke min feil

- Allerede som liten jente følte jeg at det var noe feil med måten mamma behandlet meg på, sier Anne Cathrine Jacobsen til Dagbladet :på nettet.

- Hvis jeg ble vanskelig å ha med å gjøre, bandt mamma meg fast. Jeg følte hele tiden at det ikke var min feil.

Jacobsen var ukonsentrert og vanskelig på skolen. Hun dukket ofte opp med blåmerker til timene. Naboer anmeldte moren for barnemishandling etter at jenta ble funnet i trappeoppgangen. Hun fortalte at moren hadde truet med å skjære av henne fingrene dersom hun ikke adlød.

Refser

I en omfattende rapport fra Utvalget for billighetserstatninger blir barnevernet i Oslo refset for å ikke ha grepet inn tidligere:

'Det er på det rene at barnevernet kjente til forholdene i hjemmet, allerede før søker ble født.'

Utvalget mener det '...er sterkt kritikkverdig å ikke sette i verk tiltak da det i 1969 kom melding om at naboer hadde anmeldt moren for barnemishandling'

- Jenta ble mishandlet i 12 år før noen grep inn. Denne saken er et godt eksempel på at barnevernet gjorde en grov feil ved ikke å gripe inn, sier Ola Ødegaard i Landsforeningen Rettferd for Taperne.

Til tross for en vanskelig barndom, har Jacobsen klart seg godt. I dag jobber hun som frisør i Fredrikstad, og tar voksengymnas på kveldstid:

- Jeg har en liten drøm om å ta 1.avdeling juss, forteller 33-åringen.