Bundet til et tre i to døgn

Gjennom en dramatisk politiaksjon ble den norske forretningsmannen Hassan Jadullakhvade satt fri etter å ha stått nesten to døgn bundet til et tre i et skogområde utenfor Moskva. 43-åringen var bortført av mafiaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kidnapperne gikk rett i politiets felle. Nordmannen skal være i god form.

Bortføringen skjedde i Moskva midt på dagen søndag. To væpnede menn, som ga seg ut for å være politi, tok nordmannen med i en bil og kjørte ham ut av den russiske hovedstaden. 43-åringen ble bundet til et tre i en skog og truet til å ringe en bekjent for å få tak i 200000 dollar i løsepenger (vel 1,6 millioner kroner).

- Vi har en drapskontrakt på 150000 dollar på deg, men for 50000 ekstra skal vi spare ditt liv, skal de to kidnapperne ha sagt.

«Operasjon Terek»

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass tilhører kidnapperne den såkalte «Dagestan-banden», en mafiagruppe med utgangspunkt i det urolige og lovløse Nord-Kaukasus. Politiet sier trusselen om en drapskontrakt var rent oppspinn.

Russisk politi ble varslet av 43-åringens iranske venn og kompanjong. Tjenestemenn fra politiets spesialenhet mot organisert kriminalitet satte umiddelbart i gang «Operasjon Terek».

Tirsdag slo politistyrken til: De to kidnapperne på 26 og 28 år ble arrestert ved en kafé i Moskva mens de ventet på løsepengene.

Nordmannen ble funnet i skogen der han var etterlatt.

- Han skal være i god form og er nå hjemme i Moskva, forteller ministerråd Ole T. Horpestad i Moskva til Dagbladet.

Nordmannen skal ikke ha blitt mishandlet, men skal ha stått bundet uten mat og vann under det ufrivillige oppholdet i skogen fem mil nordøst for byen.

Uvanlig kidnapping

Den norske ambassaden ble i går informert om den dramatiske hendelsen av det russiske innenriksdepartementet.

- Vi har fått opplyst at mannen er norsk statsborger av utenlandsk opprinnelse. Vi har ikke snakket med ham, og han er ikke registrert blant nordmennene som bor i Moskva, forteller Horpestad, som i dag møter russisk politi for å bli nærmere informert om saken.

43-åringen er administrerende direktør i firmaet Hazer, som driver handel med matvarer, og skal ikke være en del av det etablerte miljøet av norske forretningsmenn og bedrifter i Russland.

Kidnapping av utlendinger er ikke uvanlig i Kaukasus-regionen, men er sjeldent i Moskva.