Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bunnen nådd for Ap

Bunnen ser ut til å være nådd for Arbeiderpartiet. Partiet får samme oppslutning som på den rekordlave målingen for en måned siden. Fremskrittspartiet går mest fram, og er nå landets største parti. Høyre går tilbake, men er likevel større enn Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet faller igjen under sperregrensen på fire prosent, og Venstre har fått seg en ny smell etter alt oppstyret med Lars Sponheim. Samlet går regjeringspartiene tilbake. Det viser det politiske barometer MMI har utført for Dagbladet og NRK siste uke.

Målingen kan tyde på at Arbeiderpartiet har stabilisert seg på sitt nye og elendige nivå, og at internt bråk ikke lenger gjør inntrykk på de velgerne partiet har igjen. De velgerne som har forlatt partiet siden valget i fjor høst, har gått til SV og Fremskrittspartiet. Men de fleste har satt seg på gjerdet. Bakgrunnstallene gir partiet ekstra grunn til bekymring. Det er nå praktisk talt ingen ungdom under 25 år som vil stemme på partiet. Den typiske Arbeiderparti-velger i dag er en mann i Midt-Norge over 60 år med folkeskole.

  • Det er Fremskrittspartiet som erobrer ungdommen. De yngste velgerne flokker seg om Carl I. Hagen. Partiet er også denne gangen Nord-Norges største, ja, faktisk er Frp mer enn dobbelt så stort som Arbeiderpartiet i en landsdel som tidligere var en bastion for Arbeiderpartiet. Hagen står svakest i Oslo, hans eget fylke. I Oslo er Høyre det desidert sterkeste partiet.
  • SV går fram på denne målingen, etter et tilbakeslag i forrige måned. Partiet har fortsatt klart mindre oppslutning enn Arbeiderpartiet. Den typiske tilhenger av Kristin Halvorsen er en middelaldrende kvinne med høy utdanning og inntekt. Et stortingsvalg i dag ville gitt Fremskrittspartiet en formidabel mandatgevinst. Sammen med Høyre ville det mangle bare ett mandat på flertall i Stortinget. Det er en ny bekreftelse på høyresidas sterke stilling for tida.

Målingen er utført 13.- 19. mars blant 890 velgere.

  • EU-motstanden er like bastant som før. Faktisk har nei-siden økt sitt forsprang den siste måneden. 44 prosent mener vi ikke bør bli medlem, 34 prosent vil bli medlem, mens 22 prosent ikke har tatt standpunkt.

Dagens EU-måling MMI har gjort for Dagbladet og NRK gir lite håp til dem som ønsker å sette i gang en ny EU-debatt. Målingen er tatt opp siste uke, og har bare delvis fanget opp meldingene fra Island om at landet kan komme til å søke EU-medlemskap. Det er uansett langt igjen til de norske velgerne er sikret for ja-sida, slik både Høyre og Arbeiderpartiet har stilt som forutsetning for en ny søknad.

  • Bakgrunnstallene viser at det fortsatt er sterkest EU-motstand i Nord-Norge. Fiskerne har ikke skiftet mening i synet på EU. Bare Oslo har ja-flertall, og det er de høytlønte høyremenn i hovedstaden som særlig vil inn i EU. Kvinnemotstanden er som vanlig sterk.

Fremskrittspartiet, som for tida er landets største parti, er delt på midten i synet på EU. Carl I. Hagen har god grunn til å la EU-saken hvile i fred. I SV er det dobbelt så mange EU-motstandere som tilhengere, mens ja-sida som vanlig er i flertall i Arbeiderpartiet og Høyre.

  • Særlig nedslående for EU-tilhengerne må det være at det er stort flertall mot EU blant de aller yngste velgerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!