Bunnfiske i IT

Stadig flere eksperter mener nå bunnen er nådd for IT-aksjene, og investorer på bunnfiske førte til tekno-party på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Står vi overfor en varig IT-oppgang, eller får vi nok et 'suckers rally'? Det er spørsmålet man må stille seg etter dagens IT-rally på Oslo Børs. IT-indeksen endte tilslutt opp 4,5 prosent drevet av en positiv åpning i USA, og forventninger til at bunnen nå er nådd.

I dag meldte Prudential Securities seg på i hylekoret og mener at teknologiaksjene i USA når bunnen inneværende måned. Det noe mer ukjent meglerhuset Gruntal & Co spår en dobling av Nasdaq-indeksen i løpet av 2001. Her hjemme er Christiania Markets usikre på når markedet når bunnen, men mener rekylen vil bli dramatisk når den først kommer.

Investorene forventer nå et rentekutt når sentralbanken i USA har møte senere i måneden. Spekulasjonene knytter seg til hvor mye renten kuttes. Dette er også med på løfte akskursene.

Stemningen var i hvert fall høy på Oslo Børs mandag, hvor investorene også fortsatte å hamstre oppdrettsaksjer. Totalindeksen steg 1,59 prosent til 1.373,81 poeng. Omsetningen stanset på 1,83 milliarder kroner.

Pan Fish og Fjord Seafood fortsatte den sterke utviklingen fra forrige uke. Hver eneste melding om at munn- og klovsyke har spredt seg øker investorenes forventninger til at oppdrettsselskapene vil bli vinnerne på den krisen som europeisk landbruk nå er inne i.

Man skulle også tro at all elendigheten burde ha medført at laksesalget allerede nå ville ha tatt seg kraftig opp. Ifølge Aftenposten viser imidlertid foreløpige tall fra Eksportutvalget for fisk og Statistisk sentralbyrå at det ble eksportert mindre fisk i forrige uke enn tidligere uker.

Dette ser imidlertid ikke ut til å dempe interessen for oppdrettsaksjene. Fjord Seafood steg nye 12,8 prosent i dag til 46,80 kroner. Emisjonskursen i høst var på 52 kroner. Pan Fish la på seg 11,1 prosent til 70 kroner. Tilsammen ble det omsatt aksjer for henholdsvis 70 og 132 millioner kroner i de to selskapene. Stolt-Nielsen, som eier Stolt Sea Farm, steg 4,2 prosent i dag, omsatt for 76 millioner kroner.

First Securities er blant meglerhusene som varmt anbefaler oppdrettsaksjene, inkludert Stolt-Nielsen.

Blant teknologiaksjene fikk traderne igjen utfolde seg fritt i Opticom. Det bør ikke overraske at det medførte et større kursutslag. Aksjen steg 14,2 prosent til 516 kroner, omsatt for 84 millioner kroner.

Blant de selskapene på IT-siden som har en underliggende virksomhet å vise til førte InFocus an. Selskapet fikk torsdag en varm anbefaling av fondsforvalter Jan Eiler Fleischer i Gambak.

Infocus-kursen steg 9,4 prosent til 186 kroner, og aksjen var omsatt for 193 millioner kroner. Andre tungvektere som bidro til oppgangen for IT-indeksen var Tandberg (opp 12,1) , Nera (+10,7) og Tandberg Television (+7,3).

Det ser ut til å gå mot enighet om en ny runde med produksjonskutt senere i måneden når OPEC-ministrene møtes. Det har bidratt til å støtte oljeprisen. Norsk Hydro har nytt godt av dette og steg 1,4 prosent til 387 kroner i dag. Aksjen var dagens mest i omsatte med 242 millioner kroner.

Oljeservicesektoren gjorde det også generelt bra. Unntaket var riggaksjene Smedvig og Fred. Olsen Energy. Kapasitetsutnyttelsen i Nordsjøen er nå oppe på rekordnivåer, men riggmeglerne i Bassøe Offshore advarer mot at riggmarkedet kan få en knekk etter at høysesongen er over til høsten, blant annet fordi for mange rigger kan bli tatt ut av opplag. Smedvig A falt 3,4 prosent i dag, mens Fred. Olsen Energy sluttet ned 0,6 prosent.

Kutt i OPEC-produksjonen vil ikke være positivt for tankaksjene, men sektoren hadde en ny god dag i dag. Frontline og Bergesen steg henholdsvis 3,7 og 1,8 prosent.

Også de fleste europeiske børsene steg i dag. I USA åpnet børsene som ventet opp.