Bunnfiske i IT

Aktiviteten er lav på Oslo Børsi dag, men noe vågale sjeler er ut på bunnfiske. Håpet er å lande noen billige IT-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håpet om at et comeback kan være på vei i aksjemarkedet gjør at den del investorer i dag velger å se fremover og ta posisjoner. Det er særlig i IT-aksjene bunnfisket nå foregår. Markedet er imidlertid syltynt dersom man holder en rekke store poster Orkla Enskilda Securities krysset før børsåpning.

Det kanskje vel så greit å vente litt til med å satse for fullt. Svenske fondsforvaltere mener bunnen i de europeiske aksjemarkedene fortsatt ligger noen måneder frem i tid ettersom nedgangen i USA vil smitte over på Europa, og man kan vente en rekke nedjusteringer av de europeiske selskapene fremover.

Investorene blir heller ikke særlig tryggere av at Christiania Markets i dag anbefaler å sikre gevinst på en kortsiktig opptur. Meglerhuset velger denne uken å satse svært defensivt i sin ukeportefølje.

Ser vi på utviklingen på de viktigst europeiske børsene preges også de av det amerikanske aksjemarkedet hadde en solid avslutning på dagen i går. Det var teknologiaksjene investorene ville ha, og den samme tendensen ser vi på denne siden av Atlanterhavet. Det er en bred oppgang med TMT-aksjene i tet.

På Oslo Børs er IT-indeksen den sterkeste med en oppgang på 2,3 prosent. Tandberg (+ 5,1 prosent), EDB (+ 4%)og Merkantildata (+3,2%) er blant selskapene som investorer på bunnfiske har sett seg ut. Tradingfavoritten Opticom (+8%) får også et solid løft i dag.

Imidlertid fortsetter InFocus å slite tungt. Aksjen falt markert i USA i går, og omsettes i dag på Oslo Børs til rett over sluttnivået i USA. Kursen har falt 3,1 prosent til 140,5 kroner. Finanskanalen.no skriver i dag at finansdirektør Roar Valderhaug er på vei ut av selskapet i løpet av sommeren, noe som bidrar til presset på aksjen her hjemme.

Nycomed Amersham var en av gårsdagens tapere. Et resultatvarsel fra konkurrenten Applied Biosystems og usikkerhet rundt den forestående børsnoteringen av Nycomed Amershams datterselskap APBiotech. Nok får være nok, mener investeringsbanken Credit Suisse First Boston som i dag har oppjustert Nycomet Amersham fra salg til hold. Kursen stiger 5,4 prosent til 58,50 kroner.

Mens IT-aksjene i stor grad preger vinnerlisten, domineres taperlisten av olje- og offshorerelaterte aksjer. Oljeserviceindeksen i USA falt 2,6 prosent i går. Oljeprisen beveger seg svakt opp i dag, uten at det ser ut til å anspore noen glede. Nå skal det sies at omsetning i de fleste av aksjene er svært lav, og at fallet i dag også kan skyldes at noen investorer vekter seg ned for å se om det er mer å hente blant IT-aksjene.

PGS faller i hvert fall 3,7 prosent til 79 kroner, mens Aker Maritime er ned 3,1 prosent til 63 kroner. Kanskje virker tanken på at Kjell Inge Røkke nå skal lete etter olje- og gass skremmende på investorene. Tyngst i indeksen veier likevel et fall på 0,5 prosent for RCL, og på 3 prosent for Frontline.

Sistnevnte har vært merkelig immun mot børsfallet de seneste dagene, mens flere av tankaksjen i USA har merket presset. Nå skal imidlertid Frontline-ledelsen ha avsluttet sitt seneste roadshow i USA, og dermed er det kanskje mindre interesse for å støtte kursen. Sist omsatte kurs er 148 kroner.

Totalindeksen er mer eller mindre uendret på 1.239,31 poeng (-0,02%). Det er omsatt aksjer for 1,6 milliarder kroner på hovedlisten, men som sagt står Orkla Enksilda Securities for store deler av dette.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs.