Bunnløs sorg for Anne og Nadja

ERFURT (Dagbladet): Anne Martin (17) gråter ut sin sorg og fortvilelse. Kroppen rister der hun omfavnes av bestevenninnen Nadja Erthel (17). Hennes tante Birgit Dettke (39) var blant de 13 lærerne som ble ofre for massemorderen i Gutenberg-gymnaset i Erfurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi sto hverandre svært nær. Tante Birgit var som en god venninne for meg, trass i at hun var mer enn dobbelt så gammel som meg, forklarer Anne til Dagbladet.

- Jeg vil savne henne så fryktelig, legger hun til.

Anne leter etter Franziska, sin 13 år gamle kusine, datter av den drepte kunstlæreren. Franziska har skrevet en siste hilsen til sin mor som ligger i blomsterhavet utenfor det prektige rådhuset i Erfurt, hovedstad i delstaten Thüringen.

«Hvorfor måtte du dø? Mamma, jeg elsker deg og har alltid elsket deg, uansett hvor vanskelig tidene kunne være. Hilsen Din Franziska,» har hun skrevet med ungjenteskrift.

Trappa opp til inngangen til Gutenbergschule er dekket av tusentalls blomster fra elever, foreldre og andre. Roser, liljer og tulipaner. Mange har med seg personlige, håndskrevne hilsener til de døde.

Forbundskansler Gerhard Schröders ansikt er en stram, sorgtung maske når han uten å si ett ord, uten å foretrekke en mine, legger ned blomster foran skoletrappa sammen med sin kone Doris Schröder-Köpf.

- 26. april vil gå inn i vår historie som 11. september har gjort det, sier Stefan Fiedler (18), artianer ved skolen. Han skriver seg inn i kondolanseprotokollen som er lagt ut i rådhuset.

Alle kultur- og underholdningsarrangementer i delstaten Thüringen er avlyst inntil etter begravelsen fredag. Skolene vil være åpne igjen i morgen. Men mest for at elever og lærere skal kunne snakke sammen, for å bearbeide sine følelser.

- Jeg kan ikke forestille meg at noen er i stand til å gå inn i bygningen her igjen, sier Nadja Erthel utenfor Gutenbergschule.

VED SKOLEN: Anne (t.v.) og Nadja sørger ved alle blomstene som er lagt ut ved skolen. Anne mistet sin tante, som var lærer ved skolen.
DREPT: Nadjas tante Birgit Dettke.