Bunnløs sorg i Lyngen etter raset

I Lyngen har åtte mennesker mistet livet i snømassene det siste året. Siste offer var bare 23 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Påskemorgen slukker sorgen», heter det i salmen. For de om lag 3.500 innbyggerne i Lyngen ble årets 1. påskedag noen helt annet enn en gledens dag. De våknet opp til enda en tragisk nyhet. Nok en gang hadde et snøras krevd livet til en av bygdas egne. Flaggene ble aldri heist til topps denne høytidsdagen.

- Alle flagget på halv stang. Det var en grusom beskjed å få at Hildegunn hadde omkommet. Vi fikk beskjeden tidlig på morgenen, forteller prost i Lyngen, Sigvald B. Mikkelsen, til NTB.

Vond beskjed

Hildegunn Strand ble rasoffer nummer åtte. Forrige mandag omkom to finske fjellklatrere etter å ha blitt tatt av ras i det samme området. 19. januar i 2000 omkom fem personer etter at en buss ble feid på sjøen av snømassene. Og det vonde stopper ikke der. Sist sommer omkom også en av hjelpemannskapet da rådhuset i kommunen begynte å brenne.

- Det er trasig og det er uforståelig. Jeg har sittet og tenkt på den dystre statistikken. Jeg blir helt skjelven av det, forteller ordfører Odd Solberg til NTB.

Tung bør

Og et helt bygdesamfunn deler ordførerens fortvilelse. Spesielt tungt er det for mellom 20 og 30 av de mest aktive medlemmene i Lyngen Røde Kors. Hildegunn var en av dem som utgjorde den «harde kjerne» i hjelpekorpset. Hun deltok på de aktivitetene som var. Senest forrige mandag tok hun del i redningsaksjonen etter de to finske fjellklatrerne. Ingen visste da at hun skulle bli det neste offeret.

- Medlemmene våre er veldig preget. De er lei seg og tar det som er skjedd veldig tungt. Børa er tung å bære akkurat nå, forteller korpsleder i Lyngen Røde Kors Hjelpekorps, John Arne Lundvoll, til NTB.

Mandag ettermiddag samlet han sammen de aktive korpsmedlemmene for å snakke om det som er skjedd, og ikke minst for å være sammen i sorgen.

Urettferdig og vanskelig

Det er heller ingen lett jobb å være prost i Lyngen om dagen. Å skulle forklare noe som virker så uforståelig og så urettferdig er ikke lett.

- Folk spør jo hvorfor dette hender dem. Jeg har ikke noe godt svar. Det begynner å bli i meste laget for et lite bygdesamfunn nå. Alle kjenner jo alle her, sier prost Mikkelsen.

Han håper at tiden vil lege alle sår, men han vet at det er mange tunge dager som venter. Selv har prosten konfirmert 23-åringen fra Rottenvik. Nå skal hun begraves.

Redde beboere

Etter at ordfører Solberg fikk beskjed om rasulykken, har han på egen hånd forberedt en sak som skal opp for kommunestyret tirsdag 17. april. Der vil han foreslå at kommunen oppretter en gruppe som skal se på rasproblematikken.

- Folk i Lyngen er redde, og ikke bare for å bli tatt av ras selv. De pårørende til hjelpemannskapet som skal ta seg opp til ulykkesstedene, er også fryktelig engstelige, forteller ordføreren som selv har en sønn som var med i redningsarbeidet påskeaften.

Varmt hjerte

Selv om korpsleder Lundvoll sier at redningsmannskapenes egen sikkerhet settes foran alt annet, er nok ordførerens følelse av angst symptomatisk for svært mange i Lyngen om dagen.

Men livet må gå videre, også i den lille kommunen nord i Troms. Akkurat nå føles det umulig. Først må sorgen gå sin gang, og reaksjonene få utløp. Deretter kommer de hverdagene igjen. Og som prost Mikkelsen sier.

- Det gjelder å holde hodet kaldt og hjertet varmt.

(NTB)

STOR SORG: Det er sorg i Lyngen kommune. På ett år har bygda opplevd åtte dødsfall. Alle ble tatt av ras.