Bunnoteringer i fleng på Oslo Børs

Lufta gikk helt ut av telekom og IT-sektoren på Oslo Børs onsdag, og det ble satt nye bunnoteringer i fleng. Hipp hurra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ingen himmelstormende jubel på Oslo Børs dagen før vi skal feire våre landsfedre og ikke minst oss selv. Det meste falt, og mange falt mye, med IT-aksjene som de absolutt svakeste papirene. Sjelden har så mange selskaper satt nye bunnoteringer på én og samme dag. Eneste virkelige lyspunkt var Tomra som steg markert i spekulativ handel.

En svak utvikling for de samme sektorene ellers i Europa og en amerikansk sentralbank som advarer mot fortsatt lav investeringsvilje var med på å presse kursene. At Norges Bank fortsatt ikke er villige til å sette ned renten skal ikke ha særlig mye å si. Da er det nok mer kurspress om følge av den forestående Statoil-noteringen, og kanskje velger investorene nettopp å vekte seg mest ned nettopp i IT og telekom for å frigjøre Statoil-kapital.

Videre holder det norske aksjemarkedet stengt i morgen, mens det er full rulle i resten av verden. Det betyr to dager med handel i USA, og en ekstra dag i Europa før det norske markedet igjen er med. Når en del aktører i tillegg tar fri fredag, har det utvilsomt vært en del investorer som i dag har ryddet litt i porteføljene sine.

I sum endte Oslo Børs, representert ved totalindeksen, ned 1 prosent til 1.340,79 poeng. Aktiviteten var bedre enn på flere dager med aksjer omsatt for 3.150 millioner kroner. Opsjonsrullering dro Storebrand-omsetningen opp i 617 millioner kroner.

Det var langt mellom lyspunktene i dag. Kun 26 aksjer steg i dag. Av disse var det kun tre med nevneverdi omsetning. RCL kom opp 0,6 prosent til 183,50 kroner etter to dagers markert kurspress. Omsetningen stanset på 244 millioner kroner. DnB steg 0,9 prosent til 42,90 kroner. Hydro sluttet uendret på 374,50 kroner, omsatt for hele 445 millioner kroner.

Stjernen i dag var imidlertid Tomra. Fredag skal den tyske forbundsdagen vedta loven om pant på engangsemballasje. I et marked med hovedsakelig negative impulser ser det ut til at investorene var mer enn happy for å ta veddemålet om at loven vedtas, og at det vil gi et kursløft.

Tomra steg 5,5 prosent til 163 kroner. Omsetningen stanset på 298 millioner kroner.

Dagens største nyhet stod Financial Times for med et oppslag om at Telenor og TeleDanmark fører fusjonssamtaler . Det virker å være en sannhet med modifikasjoner, siden Telenor utover formiddagen bekreftet samtaler med TeleDanmarks hovedeier SBC Communications.

En fusjon med TeleDanmark løser få av Telenors behov fremover, og det kan være grunn til å stille seg tvilende til hvor sannsynlig enn full fusjon er. Her kan du lese Finanskanalens kommentar til saken.

Oppslaget ga intet løft for Telenor-aksjen, som falt 2,6 prosent til 40,60 kroner. Omsetningen endte på 177 millioner kroner. First Securities gjentok igjen sin kjøpsanbefaling uten at det hjalp.

Kursfallet i Telenor var imidlertid beskjedent sammenlignet med de andre teleaksjene på børsen. Sense fortsatt nedturen med et kursfall på hele 15,8 prosent til 8 kroner. Kursen var nede under 8 kroner for første gang i dag, og satte historisk bunnotering på 7,55 kroner.

Også Enitel stupte videre i dag til ny bunnotering på 23,50 kroner. Imidlertid var Orkla Enskilda Securities aktive til å støtte kursen i dag. Ved stengning lå kursen på 26,90 kroner, ned 3,9 prosent fra i går. Orkla Enskilda sto for 92,5 prosent av nettokjøpene.

Også den tidligere favoritten Eltek falt til nye bunnivåer for året i dag. Delvis som følge av et resultatvarsel fra en finsk konkurrent, men kanskje vel så mye en nedjustering av forventningene fra First Securities. Også Nera traff ny årsbunn i dag.

Scandinavia Online falt under 10 kroner. Ved stengning var kursen 10 kroner etter et fall på 14,5 prosent. Det bidro også til kurspress på Schibsted, som falt 2,6 prosent til 93,50 kroner. Også Schibsted traff i dag en bunn for året på 90,50 kroner.

Utover disse aksjene var det en lett blanding på taperlisten. Aksjer som Opticom (-7%), Fred. Olsen Energy (-8,3%) og Merkantildata (-4,5%) bidro til nedgangen. Fred.Olsen Energy falt trolig på grunn av en svak presentasjon foran investorer og analytikere i dag.

Tandberg falt 5,2 prosent til 108,50 kroner. TDN Finans skrev i dag at amerikanske RSI Systems har saksøkt Tandberg for brudd på patentreglene. Nordea Securities regner med at Tandberg vil avvise RSIs påstander rimelig bryskt.

Et annet selskap som har liten grunn til å feire er StepStone. Investeringsbanken Goldman Sachs satte i dag aksjen på hold (reelt sett en salgsanbefaling). Kursen falt i dag for første gang under 3 kroner. Sluttkursen var på 2,88 kroner etter et fall på 5,9 prosent. Fra eventyrlige 12 milliarder kroner på topp, er markedsverdien nå på 684 millioner kroner.

Kanskje vi alle kan noen finne trøst i ordene fra en aksjemegler til sin kunde som på en tid (feil tid) var inne i Ocean Rig:

- Slapp av. Det er den første halveringen som gjør mest vondt.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.