-  Burde aldri ha beklaget

Den norsk-pakistanske IT-gründeren Shahzad Rana mener regjeringen belønner islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringens håndtering av Muhammed-tegningene styrker ytterpunktene: Muslimske fundamentalister har fått viljen sin og Frp vil utnytte at nordmenn føler sine verdier tråkket på, sier Shahzad Rana til Dagbladet.

Den moderate muslimen er tidligere omtalt som ideal-innvandreren - med norsk dialekt og norsk kone, ski på beina og sjef for et vellykket datafirma.

Han støtter i all hovedsak beskyldningene fra den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi i gårsdagens Dagbladet:

 Regjeringen skader ytringsfriheten, oppildner fundamentalister, svikter moderate muslimer og tramper på norske verdier.

Danskenes sak

- Jeg skjønner ikke hvorfor den norske regjeringen var så raskt ute med å fordømme Magazinet når alt avisa gjorde var å omtale debatten i Danmark. Da er det selvsagt naturlig å vise hvilke tegninger som startet debatten der. Det har også flere andre medier gjort, sier Rana.

Han mener utenriksminister Jonas Gahr Støre i første omgang bare skulle vist til at norske medier har gjengitt en dansk sak. Isteden fordømte regjeringen Magazinets faksimile av Jyllands-Posten som uklok.

- Det paradoksale er at bråket i Danmark er et resultat av en konfrontasjonslinje i integrasjonspolitikken, som Bjarne Håkon Hanssen ønsker å kopiere deler av. Og så er det han som innkalte til pressekonferansen om forsoning, sier Rana.

 UT MOT REGJERINGEN:  Norsk-pakistanske Shahzad Rana. Foto: Linda Næsfeldt.
UT MOT REGJERINGEN: Norsk-pakistanske Shahzad Rana. Foto: Linda Næsfeldt. Vis mer

Aksepterer jødehets

Han er opptatt av at det nå er ekstra viktig å ikke gi etter for press fordi islamistene er på frammarsj i mange muslimske land.

- Politisk misbruker islamistene bevisst Koranen og vil innskrenke vår frihet til å kritisere negative sider ved religionen. Det slående er at de samme muslimene som raser mot Muhammed-tegningene, gjør lite for å motarbeide karikaturene av jøder. Hvis muslimer ønsker respekt for egen tro, må de også vise respekt for andres, sier Rana.

Ikke press

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) avvipåstander om at regjeringen har gitt etter.

- Vi er ikke presset til noe som helst. Vi har ikke beklaget ytringsfriheten, og det ser vi nå ytterliggående muslimske ledere i Midtøsten kritisere. Vi har verken gitt Selbekk eller Islamsk råd økt autoritet, men støttet deres ønske om forsoning.

- Ser du ingen betenkeligheter ved å la staten få en rolle i et oppgjør mellom en avisredaktør og en religiøs leder?

- Ut ifra en helhetsvurdering mente vi det var riktig fordi vi sto inne for budskapet om å bygge bruer, ikke murer.

- Hva gjør du neste gang Islamsk råd reagerer på blasfemisk satire og krever unnskyldning?

- Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil svare på. Men jeg føler meg trygg på at Islamsk råd ikke tror de kan presse oss til noe som helst.