PRESSEKONFERANSE: Janne Kristiansen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), stiller i morgen på en pressekonferansei Oslo. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Janne Kristiansen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), stiller i morgen på en pressekonferansei Oslo. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Burde Breivik vært fanget opp? I morgen svarer PST-sjefen

Har gitt departementet en redegjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST-sjef Janne Kristiansen skal fredag orientere pressen om sikkerhetstjenestens befatning med antiterrorprosjekt Global Shield.

Presset på Kristiansen har bygd seg gradvis opp gjennom høsten, og tidligere i dag sa justisminister Grete Faremo at hun mener PST-sjefen har skap forvirring rundt terrorsaken, melder NTB.

PST opplyser til Dagbladet at justisdepartementet denne uka har fått oversendt en redegjørelse om Global Shield og hva sikkerhetstjenesten foretok seg med opplysnignene fra tollvesenet.

- Departementet har fått faktagrunnlaget. Janne Kristiansen vil redegjøre for dette i detalj i morgen, sier informasjonsrådgiver Siv Alsen i PST.

Global Shield ble iverksatt 1. november i fjor, og er et internasjonalt prosjekt for å stoppe handelen med farlige kjemikalier. Både FN, Interpol og 70 land fra Verdens Tollorganisasjon deltok.

I mars dukket Anders Behring Breivik opp i systemet, og tollvesenet varslet PST. Dette skjedde etter at han overførte et mindre pengebeløp til et firma i Polen som blant annet selger kjemikalier.

I formiddag sa justisminister Grete Faremo (Ap) at hun mener PST-sjefen Janne Kristiansen har bidratt til skape forvirring rundt terrorsaken, og krever nå klare svar.

- Jeg har bedt om informasjon for å oppklare de forhold som det har vært skapt usikkerhet og forvirring om, sa Faremo da hun møtte pressen i Stortinget.