- Burde ha forstått at noen kunne dø

Alle som i fjor vår slo til mot NOKAS\' tellesentral må ha vært innforstått med at noen kunne bli drept, mener påtalemyndigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ifølge riksadvokaten representerer NOKAS-ranet noe helt nytt i norsk ranshistorie. «Planleggingen og gjennomføringen av ranet, med tunge, livsfarlige automatvåpen og medbringende betydelige mengder ammunisjon, tok åpenbart sikte på at ranerne skulle ha tilstrekkelig ildkraft til å holde politiet på avstand,» skriver Tor-Aksel Busch i en pressemelding.

Krass Riksadvokat

«Krigens rett har vunnet innpass,» slår riksadvokaten fast. Politiet har ikke funnet ut hvem som skjøt operativ uteleder Arne Sigve Klungland under ranet. Ifølge Riksadvokaten vil det heller ikke bli nødvendig. Når saken starter 19. september, vil alle som deltok aktivt i ranet bli holdt ansvarlige for Klunglands død.

-  Ranet skjedde på en slik måte at man burde forstått at det kunne gå liv med, sier statsadvokat Arild Dommersnes, som skal være aktor sammen med kollega Tor Christian Carlsen.

Krever forvaring

Elleve menn er tiltalt for å ha vært med på selve anslaget, og risikerer 21 års fengsel. Ytterligere to er tiltalt for medvirkning før eller etter ranet. Normalt er strafferammen 12 års fengsel, men en relativt ny bestemmelse om organisert kriminalitet gir i dette tilfellet mulighet for fem år ekstra.

Seks slipper tiltale

Riksadvokaten tok ut en strengere tiltale enn statsadvokatene i Rogaland på ett viktig punkt. Han mener at aktorene bør be om forvaring for fem av de tiltalte: David Aleksander Toska, Kjell Alrich Schumann, Metkel Negassie Betew, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup.En forvaringsdom kan i ytterste konsekvens medføre at de dømte blir sittende bak lås og slå til de blir gamle.

Samtidig med at de tretten tiltalene er tatt ut, har påtalemakten henlagt seks andre siktelser.

Fortsatt er svenskalbaneren Jusuf Hani på rømmen. Politiet regner ham som den 12. mannen som stormet Norsk Kontantservice i Stavanger. Men påtalemyndigheten ser det som meningsløst å ta ut tiltale mot en mann de ikke vet hvor er.

BRUTALT: Ifølge riksadvokaten representerer NOKAS-ranet noe helt nytt i norsk ranshistorie. «Krigens rett har vunnet innpass,» slår Tor-Aksel Busch fast.