MÅ SVARE BEDRE: Høyre og Frp synes Liv Signe Navarsetes svar til Lovavdelingen om habilitet og ulovlig pengestøtte var for dårlig. Høringen starter i Stortinget 11.50 i dag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MÅ SVARE BEDRE: Høyre og Frp synes Liv Signe Navarsetes svar til Lovavdelingen om habilitet og ulovlig pengestøtte var for dårlig. Høringen starter i Stortinget 11.50 i dag. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Burde ha informert Riis-Johansen

Høyre og Frp synes ikke svarene hennes om den ulovlige partistøtten har vært gode nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Terje Riis-Johansen stod på sitt da han ble grillet i høringssalen i formiddag. Han hevder fortsatt at han ikke visste om den ulovlige pengestøtten fra kraftselskapee og ikke har vært inhabil i behandling av konsesjoner til selskapene.

Nå grilles partileder Liv Signe Navarsete (sp). Følg Stortingets sending her.

- Sp mottok valgkampstøtte i strid med regelverket.  Det skulle ikke vært gjort og jeg tar ansvaret for at det skjedde. De 700 000 sin Sp urettmessig fikk, er betalt tilbake. Jeg ble først klar over dette da SSB offentliggjorde sin statistikk den 18. september i år. Vi utarbeider nå etiske retningslinjer for ansatte og folkevalgde for å sikre at det ikke skjer igjen. Vi har gjort all relevant informasjon tilgjengelig for media, sier Navarsete.

Navarsete vegår nå for første gang at Terje Riis-Johansen skulle ha vært informert.

- Jeg reflekterte ikke over at det kunne ha betydning for behandling av saker i departemntet. Når et politiske parti tar i mot penger fra noen er det viktig at personer som kan tenkes å fatte vedtak, er kjent med dette.

- Ville det holdt for en vanlig borger å si at han ikke visste at han hadde drukket alkohol, ikke så skiltet? spør Per Kristian Foss (H).
- Nei, det ville det nok ikke, sier Liv Signe Navarsete, men mener at sammenligningen er feil.

- Var du habil da du var med på utnevningen av Ola Mørkved Rinnan som styreleder for Avinor, spør Foss videre.
- Dette har jeg redegjort for til Lovavdelingen, svarer Navarsete, og bes lete opp dette i dokumentene.

Hun mener hun ikke var nær nok Rinnan til at hun burde ha meldt seg selv inhabil.

- Er det ikke nært nok når partistøtten gis i samme regnskapsår? spør Foss.
- Jeg forholder meg til vurderingen fra Lovavdelingen, sier partilederen.
- Jeg spør om din vurdering, er det greit å utnevne til styreleder en person som har gitt partistøtte ni måneder tidligere? spør Foss, men får samme svar fra statsråden.

Til Aps Martin Kolberg bekrefter statsråden at det var et konsulentselskap som kom opp med Rinnans navn. Hun sier at det er ting hun skulle ha gjort annerledes i saken, men at hun nå har lagt all informasjon på bordet.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) viser til en epost fra tidligere generalsekretær Ivar Egeberg, som innleder med å henvende seg til «fornybar boys» og fortsetter med: «Liv Signe svarte akkurat det jeg sa første gang vi snakket om dette».
- Hvordan skal jeg tolke det annerledes enn kjøp og salg av et politisk budskap?
- Det kan sikkert stilles et slikt spørsmål. Men når jeg svarer, så svarer jeg i henhold til vårt program. At jeg brukte moment som vi har drøfta i partiet, er ikke så rart.
- Så det hadde ikke med pengene å gjøre?
- Nei, det kan jeg forsikre komitélederen om.

KrFs Hans Olav Syversen mener det er påfallende hvor perifert fornybarprosjektet er blitt i løpet av høringen.

- Hvor perifer var summen?
- 700 000 er klart penger, men ikke mange prosent av det totale budsjettet. Heller ikke i valgkampbudsjettet en avgjørende sum.
- Det er en ubalanse mellom det statsrådene sier og det inntrykket man får når man leser epostene fra tidligere generalsekretær:  Hei Terje, jeg jobber med å finansiere valgkampen, det er helt håpløst hvis vi ikke får inn litt penger.
- Jeg registrerer at generalsekretæren har skrevet den eposten, men det var ingen krisestenkning i partiet. Eposten har et muntlig preg, og er preget at han gjør en jobb. Valgkampen ville vært gjennomført også uten disse midlene.

Per Kristian Foss viser til Navarsetes erklæring om åpenhet, og viser til det første arbeidsnotatet om fornybarprosjektet og ber om at Navarsete offentliggjør en sladdet versjon av dette dokumentet.

- Nei, jeg kommer ikke til å offentliggjøre det dokumentet. Det er å gå over en grense å offentliggjøre partiinterne dokumenter, sier Liv Signe Navarsete.

Hun bekrefter overfor Foss at Eidsivadirektør Ola Mørkved Rinnans navn står i dokumentet, og sier at det bare står opplysninger der som er kjent allerede.

Ingen må gå
Det er Høyre og Frp som har forlangt høring. De er ikke fornøyde med svarene statsrådene ga i redegjørelsene til Justisdepartementets lovavdeling.
Etter høringen vil komiteen utarbeide en innstilling der partiene framfører den kritikken de mener statsrådene fortjener. Innstillingen vil bli debattert i Stortinget, men får ingen konsekvenser siden de rødgrønne har flertall. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) håper høringen vil kaste mer lys over hvem som visste hva på hvilke tidspunkter i 2009 og 2010.

Dette er saken:
I 2008 startet daværende generalsekretær Ivar Egeberg i Sp en kronerulling til inntekt for partiets valgkamp. Med seg hadde han Sp-venn Steinar Dvergsdal og Eidsivadirektør Ola Mørkved Rinnan. Partilederen og olje- og energiministeren skal ha blitt informert om prosjektet i desember 2008, men Terje Riis-Johansen fastholder at han ikke visste om pengegavene fra de statseide selskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft. Statseide selskaper har ikke lov til å gi partistøtte, og om ministeren hadde vært kjent med dette, ville det ha vært problematisk siden departementet har sørget for konsesjoner til disse selskapene. Ivar Egeberg og Liv Signe Navarsete har begge bekreftet at Riis-Johansen bare kjente til fornybarprosjektet, ikke pengegavene. Høyre og Frp stiller seg likevel tvilende til dette. For både olje- og energiministeren og hans statssekretær, Sigrid Hjørnegård, mottok eposter der pengeinnsamlingen ble omtalt. Hjørnegård svarte på en av disse epostene, men sier at hun ikke festet seg ved informasjonen. Opposisjonen har også stilt spørsmål rundt samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppas utnevnelse av Ola Mørkved Rinnan som ny styreleder i Avinor.

Liv Signe Navarsete kjente til pengegavene, men informerte ikke olje- og energiministeren. Partiledelsen sier at de ikke visste at partistøtten fra kraftselskapene var ulovlig. Partiet har beklaget og levert pengene tilbake.