- Burde heller øke skattene

- Når denne inntekten viser seg å være nødvendig for kommunene, burde den kommet inn via det ordinære skattesystemet, slik at det i større grad ble skatt etter evne. Det sier statssekretær i Kommunaldepartementet, Per N. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vil regjeringen foreslå dette?

- Regjeringen ønsket å øke trygdeavgiften, men Stortinget ønsket ikke det.

Hagen mener en av årsakene til gebyrveksten er at kommunene nå gjør opp med gamle miljøsynder i vannforsyning og kloakkutslipp. Norge har uventet vært blant de land i Europa med dårligst vannkvalitet. Før ble dette subsidiert over kommunebudsjettet. Det har ikke kommunene råd til lenger.

Dessuten skal store kostnadskrevende reformer som kontantstøtte, tiårig grunnskole og satsing på eldre og helsesektoren gjennomføres.

- Stramme budsjetter tvinger kommunene til å hente pengene der de er.

- Hva skal regjeringen gjøre med dette?
- Vi må se hva vi kan gjøre for å bremse farten på folkeforflytningen. Den fører til økte kostnader både for folk i distriktene og i de sentrale strøk. Reis bare rundt i landet og se hvilken infrastruktur som blir stående ubrukt, fordi folk flytter fra den. Og i den andre enden får du pressproblemer, med økt trafikk og stigende boligpriser. Dessuten er det dyrere å bygge veier og boliger i et sentralt område. Samtidig skulle vi gjerne hatt folk igjen i distriktene til å utnytte de naturressursene vi har.

- Det var et slikt resonnement som lå bak min uhøytidelige uttalelse om at man burde plante skog på Fornebu istedenfor å drive næringsutvikling.