KRITISERES: Rune Øygard snakker ut i flere aviser i dag. Det  burde han holde seg for god for siden han står siktet i en overgrepssak, mener bistandsadvokat. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KRITISERES: Rune Øygard snakker ut i flere aviser i dag. Det burde han holde seg for god for siden han står siktet i en overgrepssak, mener bistandsadvokat. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Burde heller snakke med politiet enn å fortelle mediene hvor synd det er på ham

Overgrepssiktede Rune Øygard burde holde munn, mener bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Maktpersoner i toppstillinger har allerede et overtak, og apparat med rådgivere, PR-folk og kontakter innen media. At de får bruke den offentlige arenaen til å forhåndsprosedere sakene sine mot ofre som ikke har samme apparat eller makt til å fronte sine saker, det reagerer jeg på. Det strider mot min rettferdighetssans, sier bistandsadvokat Hege Salomon til Dagbladet. 

For første gang tar Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) bladet fra munnen. Sammen med kona Reidun lar han seg intervjue i dagens Gudbrandsdølen Dagningen og VG om tida etter at han ble anmeldt for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente. 
  - Jeg har ikke gjort noe galt Dette har fått bistandsadvokat Hege Salomon til å reagere kraftig.  

- Dette burde han holde seg for god for - om han er uskyldig eller ikke, sier hun.  

Til avisene forteller Øygard at han knapt orker å stå opp på grunn av anklagene mot han, og at han ikke orker å møte folk.

- Anklagene er så nedrige, så ekle og brutale at det har slått meg helt ut. Jeg har aldri gjort noe slikt, det er ikke meg. Det er det jeg tenker hver dag: «Dette er ikke meg. Det er uvirkelig», sier Øygard til VG, og presiserer at han skal tilbake i jobben som ordfører:  

- Jeg er delvis sykmeldt, og da er det uaktuelt å ta permisjon. Når den er over, vil jeg tilbake som ordfører. Jeg har ikke gjort noe galt, sier Øygard.  

- Når han går fram som han gjør, framstår det som om jenta ikke snakker sant. At en siktet maktperson får forsida og x antall sider i ei avis til å forhåndsprosedere saken sin, synes jeg er respektløst. Øygard er uskyldig inntil han blir dømt, men han er også siktet inntil saken er ferdig etterforsket. Da får man ha respekt for politiets arbeid og ligge lavt, sier Salomon.

- Flere det er synd på Nina Hjortdal, bistandsadvokaten til den 15 år gamle jenta, sier hun ble svært overrasket da hun leste dagens aviser. 

 - Jeg ble nesten målløs. Jeg er sjokkert over måten Øygard håndterer dette. Han burde heller bruke tid på å snakke med politiet enn å fortelle mediene hvor synd det er på ham. Det er flere det er synd på, sier Hjordal.

- RESPEKTLØST: Bistandsadvokat Hege Salamon reagerer sterkt på at Vågå-ordfører Rune Øygard står fram i mediene i dag og hevder sin uskyld. Hun mener det er respektløst. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- RESPEKTLØST: Bistandsadvokat Hege Salamon reagerer sterkt på at Vågå-ordfører Rune Øygard står fram i mediene i dag og hevder sin uskyld. Hun mener det er respektløst. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Øygard har forklart seg i avhør, men ifølge Hjortdal har hun nå fått beskjed fra poltiet om at han først ville vurdere å komme inn til oppfølgingsavhør når alle vitnene har forklart seg.   

- Det er spesielt at han ikke vil forklare seg for politiet, men er villig til å forklare seg for hele Norge, sier Hjordal.

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet at dette er direkte feil. Hun sier at Øygard har vært i to politiavhør.

- Han har svart på alle spørsmål som han har fått. Han ønsker også å gå i nye avhør, men jeg har bedt politiet om å få oversendt dokumentene i saken. Avtalen med politiet er nå at de skal sende over dokumentene i saken før neste avhør, sier hun til Dagbladet.

Politiet vil ikke kommentere dette av hensyn til etterforskningen.

Har fått støtte I avisintervjuene sier Øygard at han har fått stor støtt av partifeller i inn- og utland, og over 1000 støtteerklæringer på e-post.  

- Jenta har stor støtte i bygda hvor hun bor. Her er det liten sympati for måten Øygard takler saken på. Men for folk i Vågå er nok denne saken vanskelig å svelge, dermed er det ekstra uheldig at lokalavisa kommer med et sånt oppslag som bare understøtter oppfatningen i Vågå, sier Hjortdal.  

Hun har ikke selv snakket med 15-åringen om avisoppslagene:

- Jeg har snakket med jentas foreldre. De er rystet, og synes dette er forferdelig. Heldigvis er jenta bortreist i dag, så jeg håper hun har blitt skånet for dette, sier Hjortdal. 

- Ny trend Hege Salomon er også bistandsadvokat i den såkalte Birkedal-saken.  

INTERVJUET: Gubrandsdølen Dagningen i dag.
INTERVJUET: Gubrandsdølen Dagningen i dag. Vis mer

Trond Birkedal ble i vår siktet for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i Oslo i 2008 og for å ha filmet flere gutter mens de dusjet hjemme hos ham. Han er også mistenkt for ytterligere overgrep mot mindreårige.  

I høst fortalte han sin historie til magasinet Plot, og i kveld skal han intervjues på «Viggo på Lørdag» på NRK. 

 - I beste sendetid skal han altså fremme saken sin. Det kan virke som om det er en ny trend hvor maktpersoner får et fritt mikrofonstativ før sakene er ferdig etterforsket. Før var det vanlig å vente til straffesaken var ferdig, sier Salomon.   

INTERVJUET: VG i dag.
INTERVJUET: VG i dag. Vis mer